söndag 7 oktober 2018

En av fyra islänningar utsatta för nätbrott

Var fjärde islänning har blivit utsatt för försök till eller fullbordade brott på nätet. Vanligast är att bli kontaktad av en okänd person som försöker lura till sig pengar. Brott med datorvirus och betalkort är betydligt mer sällsynta. De som blir av med pengar förlorar i regel bara mindre summor. Det visar en undersökning utförd av polisen.

Hela 97 procent av islänningarna använder internet minst en gång i veckan. Det gör Island till ett av de länder i världen där flest använder nätet. Samtidigt växer också handeln på nätet.

Under 2016 var det 1,5 procent av islänningarna som utsattes för nätbrottslighet där de led ekonomisk skada. Vidare var det 21,4 procent som drabbades av försök till brott på nätet. Resterande 77,1 procent föll inte offer för internetbrottslighet.

Mest utsatta för nätbrott är personer i åldern 36 till 45 år, islänningar bosatta på landsbygden och personer med högskoleutbildning. Dessa grupper är också de som oftast utsätts för försök till nätbrott.

Den vanligaste typen av försök till nätbrott är att bli kontaktad av en okänd person på nätet eller genom telefon. Under 2016 var det 18,4 procent av islänningarna utsattes för sådana försök. Det var 5 procent som drabbades av försök med datorvirus och 4,4 procent som utsattes för bedrägeriförsök med betalkort.

Det fullbordade nätbrott som drabbar flest är användning av betalkort i samband med köp på nätet.

I regel handlar det om mindre summor. Det var 0,9 procent som förlorade mindre än 20 000 isländska kronor. Bara 0,3 procent blev av med mer än 100 000 kronor.