
Det var i samband med finanskraschen hösten 2008 som EU-frågan plötsligt blev aktuell på Island. Kronans kollaps fick många att i stället längta efter en större och stabilare valuta som euron. När Socialdemokraterna efter ett nyval ett halvår senare fick chansen ansökte Island om EU-medlemskap.
Inte ens då - sommaren 2009 - fanns det en majoritet för EU-anslutning. Det har det inte heller gjort i en enda opinionsmätning sedan dess. Visserligen har Islands ansökan inte dragits tillbaka, men frågan kommer inte att bli aktuell under denna mandatperiod eftersom samtliga tre regeringspartier motsätter sig EU-medlemskap.
Motståndarsidan fortsätter enligt MMR att ha ett kraftigt övertag. Det är nu 50,3 procent av islänningarna som säger nej till EU-medlemskap, en ökning med 2,4 procentenheter jämfört med den mätning som gjordes för en månad sedan. Under samma period har EU-anhängarna ökat med 1,2 procentenheter till 31 procent.
Både ja- och nej-sidan har alltså ökat. Nu är det bara 18,7 procent som är osäkra, en minskning med 3,6 procentenheter. Så liten har inte andelen osäkra varit på två år.
Här kan du läsa mer om Island och EU.