lördag 13 oktober 2018

Island tar emot 75 nya kvotflyktingar under 2019

75 nya kvotflyktingar välkomnas till Island under 2019. Majoriteten kommer att vara personer som har flytt kriget i Syrien. Men regeringen tänker också ta emot en mindre grupp hbtq-personer från Afrika. Det blir femte året i följd som syriska flyktingar får en fristad på Island. Antalet kvotflyktingar är dessutom det högsta någonsin på ett år.

Första gången Island tog emot kvotflyktingar var 1956. Då var det 52 ungrare på flykt som kom till landet. Sedan dess har totalt 704 kvotflyktingar fått en fristad på Island.

Sedan 2015 har majoriteten av kvotflyktingarna kommit från Syrien. De senaste åren har Island välkomnat omkring 50 kvotflyktingar om året. Ambitionen har dock varit att ta emot fler flyktingar.

Nästa år tar Island emot upp till 75 kvotflyktingar. Det beslutet tog regeringen i går. Enligt ett pressmeddelande kommer det även 2019 att vara främst syrier som välkomnas. Det rör sig om personer som flytt kriget i Syrien och som i dag lever i FN:s flyktingläger i grannländerna.

Men bland de personer som tas emot nästa år kommer det också att finnas hbtq-flyktingar från Afrika. De bor i dag i flyktingläger i Kenya. De har tvingats att fly sina hemländer eftersom de förföljts för sin sexuella läggning.

Det är tredje gången som Island tar emot afrikanska hbtq-flyktingar. De har tidigare kommit från Uganda och Zimbabwe.

Nästa steg blir att regeringen meddelar FN:s flyktingorgan Unesco om mottagningsbeslutet. Det är inte klart vilka kommuner som flyktingarna kommer att flytta till. Välfärdsdepartementet samordnar mottagandet ihop med kommunerna.

Här kan du läsa mer om Islands flyktingmottagande.