torsdag 18 oktober 2018

Isländska politiker och fotbollsproffs hyr ut genom Air Bnb

Fyra politiker i alltinget hyr ut sina bostäder i Reykjavík genom Air Bnb. Men de är inte de enda som har extrainkomster från turister. Bland de isländska kändisar som också hyr ut bostäder finns fotbollsproffsen Rúrik Gíslason och Alfreð Finnbogason samt artisterna Högni Egilsson och Hera Björk Þórhallsdóttir.

Air Bnb har på några få år växt till den näst populäraste typen av övernattningar på Island. Det är nu bara hotell som har fler gästnätter. Utvecklingen är dock omdiskuterad.

Boomen har också gett upphov till en debatt om bostadssituationen i centrala Reykjavík. Att många bostäder hyrs ut genom Air Bnb och liknande tjänster driver upp priserna samtidigt som antalet bofasta i innerstaden minskar. I flera isländska kommuner har ny uthyrning genom Air Bnb begränsats för att hejda en sådan utveckling.

Bland de islänningar som har extrainkomster från Air Bnb och andra uthyrningstjänster finns en rad kändisar. Stundin uppger att fyra ledamöter i alltinget hyr ut bostäder på detta sätt. Det rör sig om Socialdemokraternas Ágúst Ólafur Ágústsson, Piratpartiets Helgi Hrafn Gunnarsson och Renässans Þorsteinn Víglundsson.

Den fjärde alltingspolitikern är utrikesminister Guðlaugur Þór Þórðarson. Hans hustru är dock den som ansökt om tillståndet, men de äger bostaden tillsammans. Den som ansvarar för uthyrningen genom Air Bnb är Guðlaugur Þór Þórðarsons styvdotter.

Men de mest kända uthyrarna är nog fotbollsproffsen Rúrik Gíslason och Alfreð Finnbogason. Båda var med i Islands trupp till sommarens fotbolls-VM i Ryssland. De har enligt DV lägenheter i samma hus i Garðabær. Gemensamt är också att ingen av dem sköter uthyrningen själva utan i stället anlitar företaget Heimaleiga, skriver DV.

Andra kändisar som hyr ut sina bostäder är tidigare alltingsledamoten Kristinn H. Gunnarsson, statsvetarprofessorn Hannes Hólmsteinn Gissurarson samt författaren och ståupparen Bergur Ebbi Benediktsson. Där finns också artisterna Högni Egilsson och Hera Björk Þórhallsdóttir. Den senare har dock inte ansökt om tillstånd för uthyrningen, uppger DV.

Här kan du läsa mer om Air Bnb på Island.