söndag 7 oktober 2018

Jón Gnarr dömer ut tysk version av NæturvaktinNæturvaktin har blivit en tv-serie i Tyskland. Men Jón Gnarr, en av skaparna av den isländska succékomedin, är allt annat än road. Han är kritisk mot produktionsbolaget Saga Film och hävdar att de kränker hans upphovsrätt. Skaparna fick inte ens veta att formatet sålts till Tyskland. Än mindre får de något betalt.

En av de största isländska tv-succéerna genom tiderna är Næturvaktin, som visades i Stöð 2 2007. Den skildrar tre personer som jobbar nattskiftet på en bensinmack på Laugavegur i Reykjavík. Komedin fick sedan uppföljare i serierna Dagvaktin och Fangavaktin samt filmen Bjarnfreðarson.

Succén väckte intresse från utlandet. Formatet såldes till USA men blev aldrig verklighet. Däremot gjordes serien i en norsk version med titeln Nattskiftet. Det isländska originalet visades också i BBC - vilket var första gången någonsin som en isländsk tv-serie sändes i brittisk tv.

Nyligen hade en tysk version av serien premiär. Tanken - mehr als Super sänds i ZDF Neo. De rollfigurer som i det isländska originalet hette Georg, Ólafur och Daníel heter i den tyska versionen Georg, Olaf och Daniel.

En av skaparna av Næturvaktin var Jón Gnarr. Han spelade också huvudrollen som Georg Bjarnfreðarson. Han säger till Vísir att han inte alls är nöjd med försäljningen av formatet till Tyskland. Han har inte blivit informerad och får heller inget betalt. Inte heller får seriens skapare något erkännande i den tyska versionen.

Jón Gnarr anser att det isländska produktionsbolaget Saga Film - som äger rättigheterna - bryter mot hans upphovsrätt. Han och de övriga skaparna överväger att ta saken till domstol:
"Vi får bara läsa om detta i tidningarna precis som alla andra. Vi får varken information eller blir tillfrågade eller något. Upphovsmännen förtjänar åtminstone erkännande för det som de har gjort. Men Saga Film vill inte gå med på det."
Hilmar Sigurðsson, vd för Saga Film, vill för Vísir inte uttala sig om tvisten. Han säger dock att bolaget agerar helt i enlighet med de avtal som skrevs gällande Næturvaktin för tolv år sedan.

Här kan du läsa Islandsbloggens recension av Næturvaktin och här hittar du fler klipp från Tanken - mehr als Super.