onsdag 24 oktober 2018

Köper flygbiljetter för att stjäla från taxfree-butik i Keflavík

En man greps i fredags av polis efter att ha stulit fjorton limpor cigaretter i taxfree-butiken på flygplatsen i Keflavík. I förhör erkände mannen att han aldrig hade någon avsikt att gå ombord planet till London. I stället hade han köpt flygbiljett enbart för att kunna komma in i taxfree-butiken. Hade han lyckats med stölden hade han bara lämnat flygplatsen.

I september i år grep polisen i Keflavík fyra män på flygplatsen. De misstänks ha stulit omkring 900 limpor cigaretter - ett parti som har ett värde av ungefär 6 miljoner isländska kronor. Efter att ha suttit häktade en tid släpptes de i väntan på rättegång.

De fyra misstänkta tjuvarna köpte billiga flygbiljetter för att kunna checka in och passera säkerhetskontrollen. Därefter gick de direkt till taxfree-butiken. Där stal de cigarettlimpor som de packade i de resväskor som de hade med sig som handbagage.

Den stora mängden cigaretter fick polisen att misstänka att det rörde sig om systematiska stölder. Hos en av männen hittade de en beställningslista. En av dem har dessutom varit inblandad i cigarettsmuggling.

I fredags greps en annan man för samma typ av stöld. Han hade köpt en billig flygbiljett till London. Han checkade in, passerade säkerhetskontrollen och hade med sig en mindre resväska som handbagage. Han ertappades med att ha stulit fjorton limpor cigaretter.

Mannen erkände i förhör att inte heller han någonsin hade haft avsikten att gå ombord planet. Biljetten var bara något han behövde för att kunna komma in i taxfree-butiken. Polisen har hittills inte hittat något samband mellan den man som avslöjades i fredags och de fyra personer som greps i september.