lördag 27 oktober 2018

Kyrkan i Skálholt börjar ta betalt av besökare

Kyrkan i Skálholt börjar nu ta betalt av alla besökare. Men för vissa gäster kommer inträdesavgiften som en total överraskning. Kyrkan skickar nämligen ut räkningar till personer som har skrivit i gästboken. Metoderna har bland annat fått guiden Kristján Logason att reagera. I Fréttablaðið kritiserar han kyrkan för att inte ha informerat om avgiften.

Den 1 september i år började kyrkan i Skálholt ta betalt av turistbussar. Priset för bussar som tar 30 personer eller fler är 3 000 isländska kronor. För mindre bussar är avgiften 1 500 kronor. För inträdespengen får gästerna möjlighet att gå på toaletten och att se det lilla museum som finns i kyrkan.

Införandet av besöksavgifter meddelades på kyrkans hemsida. Där uppger kyrkan att även andra gäster ska betala för sina besök. Exakt hur det ska gå till skulle meddelas senare.

Men de personliga avgifterna har redan införts. Informationen om den är dock allt annat än tydlig i kyrkan. Guiden Kristján Logason skrev företagets namn i gästboken - och fick en digital räkning på 750 isländska kronor skickad till sig. Han säger i Fréttablaðið att han inte på något sätt hade informerats om inträdet:
"Om människor vill ta betalt för toaletter eller kyrkor så kan de göra det, men då måste de vara på plats och göra det på ett tydligt sätt. Inte genom att skicka människor en räkning i efterhand. ... Jag bad naturligtvis om en kreditfaktura eftersom detta var ett köp av en service som jag inte bad om. ... Detta är anmärkningsvärt i utförandet och hanteringen av hur de tänker definiera det juridiskt att de tänker att skicka mig en räkning på grund av ett namn i någon bok."
Erla Þórdís Traustadóttir, marknadsansvarig för kyrkan i Skálholt, säger i Fréttablaðið att informationen till besökare kan förbättras. Inte heller hon anser att det är tydligt att den som skriver sitt namn i gästboken kan få en räkning. Kyrkan har dock inte möjlighet att alltid ha någon på plats som tar emot betalningar från besökare:
"Det är kanske inte helt glasklart i boken men vi försöker sprida detta på så många sätt som det är möjligt. Sådan information behöver kanske smältas. Folk tyckte att det var olämpligt att det var så kort varsel. ... Vi håller på att utveckla denna idén och alla synpunkter tas emot välvilligt."
Här kan du läsa mer om avgifterna i Skálholt.