tisdag 23 oktober 2018

Ordkrig när Västmannaöarna ratar skatterabatt för äldre

Västmannaöarna avskaffar rabatten på fastighetsskatt för alla som har fyllt 70 år. Trots att skatterabatten dömts ut som olaglig orsakade beslutet hätsk debatt i kommunfullmäktige. Självständighetspartiet - som för första gången på länge sitter i opposition - anklagade majoriteten för att kapitulera i frågan. Den styrande koalitionen ifrågasatte att partiet vill bryta mot lagen.

I flera år har Västmannaöarna bjudit alla kommuninvånare som fyllt 70 år på fastighetsskatten. Beslutet att införa skatterabatten togs av Självständighetspartiet. Syftet var att göra det lättare för äldre att ha råd att bo kvar i sina bostäder efter att de slutat jobba. Alla har - oavsett inkomster - fått rabatten.

Ett liknande system i Garðabær dömdes ut som olagligt redan 2008. Skatterabatten på Västmannaöarna förklarades vara olaglig av inrikesdepartementet 2012. Ändå avvecklades inte skatterabatten.

Frågan blev aktuell inför vårens kommunalval i Reykjavík. Då utlovade Eyþór Arnalds, Självständighetspartiets toppnamn i kommunen, att han skulle avskaffa fastighetsskatten för invånare som fyllt 70 år. Under valrörelsen hänvisade han just till Västmannaöarna. Han fick då veta att skatterabatten förklarats vara olaglig.

På Västmannaöarna förlorade Självständighetspartiet majoriteten i fullmäktige. Efter vårens val bildade i stället utbrytarpartiet För Hemön koalition med Ölistan. Stämningen mellan majoritet och opposition i fullmäktige är allt annat än god. Det är uppenbart att Självständighetspartiet haft svårt att anpassa sig till att inte längre ha makten i kommunen.

Nyligen drabbade de olika sidorna samman i fullmäktige på nytt. Den här gången gällde dispyten kommunens beslut att skrota fastighetsskatten. Debatten följde på ett betänkande från kommunikations- och kommundepartementet där skatterabatten ansågs vara lagvidrig.

Men departementet konstaterade inte bara att rabatten var oförenlig med isländsk lag. Det riktades också skarp kritik mot Västmannaöarna för att inte ha avskaffat rabatten trots att det i minst sex års tid varit uppenbart att den utgjort ett lagbrott.

Den majoritet i fullmäktige som tog över makten efter vårens val tänker nu avskaffa rabatten. Redan i december ska kommunen meddela departementet hur avvecklingen ska gå till. Departementet tänker dock inte kräva att personer som har fått den olagliga rabatten nu ska betala den fastighetsskatt som på grund av rabatten aldrig betalats. En sådan retroaktiv åtgärd hade enligt departementet kunnat få för stora ekonomiska konsekvenser.

I stället vill majoriteten kompensera äldre invånare på andra sätt. Samtliga förtidspensionärer och pensionärer - alltså alla som har fyllt 67 år - ska få en laglig rabatt. Exakt hur den ska se ut ska nu kommunen utreda.

Självständighetspartiet sågade dock en sådan lösning när frågan debatterades i fullmäktige. Partiet anklagade i en reservation koalitionen för att kapitulera i frågan. Dessutom hävdade partiet att det var vänsterpolitiker som låg bakom ställningstagandet:
"Från början har det stått klart att vissa politiker på politikens vänstra sida har varit gröna av avund på grund av att avskaffandet av egendomsskatten för äldre invånare på Västmannaöarna inte har varit inkomstkopplad."
För Hemön och Ölistan ifrågasatte varför Självständighetspartiet ville fortsätta bryta mot isländsk lag. De föreslog i stället andra åtgärder:
"För Hemöns och Ölistans alltingsledamöter meddelar sin förundran över att Självständighetspartiets ledamot vill fortsätta att bryta mot lagen när andra vägar mot samma mål är framkomliga."
Här kan du läsa mer om kommunpolitiken på Västmannaöarna.