torsdag 11 oktober 2018

Turist föll i glaciärlagun - räddade sig upp på isberg

En utländsk turist föll i Svínafellslón i går. Mannen lyckades ta sig upp ur det iskalla vattnet i glaciärlagunen genom att klättra upp på ett isberg. Där väntade han i närmare en timme på att undsättas. Strax innan ambulans och räddningstjänst kom fram till Svínafellslón lyckades han själv ta sig i land. Det uppger polisen på Facebook.

Vid 13.20 i går larmades ambulans och räddningstjänst samt en helikopter från kustbevakningen till Svínafellslón, en glaciärlagun vid Svínafellsjökulls fot. En utländsk turist hade då fallit i lagunen men lyckats ta sig upp på ett isberg. Där väntade han på räddning.

Strax innan räddningstjänsten och helikoptern var framme lyckades mannen ta sig i land från isberget. Han hade då varit strandsatt på isberget i närmare en timme. Mannen var kall och blöt, men hade i övrigt klarat sig bra. Han fördes med ambulans till Kirkjubæjarklaustur för vård.

Det är inte första gången som en olycka inträffar vid Svínafellsjökull, som är en av Vatnajökulls utloppsglaciärer. En av uppgifterna som nationalparksvärdarna i området har är just att se till så att turister inte ger sig ut på isberg i glaciärlaguner. För tre år sedan omkom en israelisk turist på Svínafellsjökull efter att ha fallit åtta meter från en klippa.

Här kan du läsa mer om 2015 års dödsolycka vid Svínafellsjökull.