lördag 6 oktober 2018

Turister får böta 1,4 miljoner för offroad-körning på Island

Foto: Lögreglan
Vid Grafarlönd norr om Askja och på Breiðamerkursandur vid Jökulsárlón gav sig turisterna ut i terrängen. Där körde de runt och orsakade stora skador på den känsliga jordmånen. Nu tvingas de betala 1,4 miljoner isländska kronor i skadestånd. Polisen i Norðurland eystra uppger på Facebook att de hävdade att de inte kände till förbudet mot offroad-körning.

Varje sommar stoppas åtskilliga turister för offroad-körning. Ofta blir bötesbeloppen höga. Och ofta hävdar chaufförerna att de inte känner till att all offroad-körning är förbjuden - trots att sådan information i regel finns såväl i bilarna som på hyresavtalen.

Nyligen kunde polisen i Höfn och Húsavík i samarbete med parkvärdar i Vatnajökull stoppa 25 turister på resa runt Island i sju jeepar. Både vid Grafarlönd norr om Askja och på Breiðamerkursandur väster om Jökulsárlón gav de sig ut i terrängen. Där körde de åtskilliga varv och orsakade därmed stora skador på jordmånen.

Offroad-körningen var den värsta på Breiðamerkursandur i år. Det skriver personal vid nationalparken Vatnajökull på Facebook. Fordonen körde längs stranden på en sträcka av 1,3 kilometer från en av parkeringsplatserna vid Jökulsárlón.

Samtliga chaufförer lämnade inte vägarna. Men fyra av dem - varav en islänning som utgav sig för att vara färdledare - tvingas nu böta totalt 1,4 miljoner isländska kronor för den lagvidriga offroad-körningen. De hävdade att de inte kände till förbudet. Därefter bad de om ursäkt och erbjöd sig hjälpa till att reparera skadorna. Parkvärdarna ansåg dock att det var något som skulle skötas av kunniga inom området.

Att de fyra chaufförerna betalade böterna gör att brotten inte går vidare till åtal och rättegång.

Förra året bötfällde polisen i Norðurland eystra totalt sexton chaufförer för offroad-körning. Av dessa var enligt RÚV femton medborgare i andra europeiska länder än Island. En av dem var islänning.

Facebook finns en film som visar skadorna vid Jökulsárlón.