söndag 14 oktober 2018

Wow Air bryter regler efter nedlagt flyg till Stockholm

Resenärer som redan bokat biljett med Wow Air till Stockholm, Edinburgh eller San Francisco har rätt att få genomföra resan med ett annat flygbolag. Men Wow Air erbjuder bara återbetalning eller ombokningar. Passagerare har dock rätt att få genomföra resan. Det säger Þórhildur Elínardóttir vid Samgöngustofa till RÚV.

Wow Air meddelade nyligen att flygen från Keflavík till Stockholm, Edinburgh och San Francisco läggs ned under vinterhalvåret. De sista avgångarna blir den 5 november. Trafiken återupptas i början på april nästa år.

Skälet till nedläggningen är dålig biljettförsäljning. Wow Air kämpar sedan en längre tid tillbaka mot svag ekonomi. För att minska förlusterna har bolaget bland annat valt att skrota olönsamma linjer. Förhoppningen är att bolaget ska kunna gå med vinst nästa år. Nyligen lyckades Wow Air säkra den finansiering som var nödvändig för att undvika ett akut konkurshot.

Wow Air erbjuder resenärer som bokat biljetter på de inställda flygen antingen pengarna tillbaka eller ombokning till annat flyg med Wow Air. Det är dock inte tillräckligt. Þórhildur Elínardóttir, kommunikationsansvarig vid Samgöngustofa, säger till RÚV att Wow Air därmed bryter mot EU:s regelverk:
"I de fall där bolaget inte själv längre flyger till den aktuella destinationen så behöver det ordna en resa med ett annat flygbolag."
En som drabbats av nedläggningen är Bergljót Einarsdóttir. Tillsammans med maken köpte hon en resa till Edinburgh för att fira en födelsedag. De bokade både hotell och flyg med Wow Air. Hon säger till RÚV att hon fått beskedet att hon får pengarna tillbaka för flygbiljetterna, men hon får inte tillbaka kostnaden för hotellrummet:
"Det hade förfärliga konsekvenser. Vi tänkte fira min 70-årsdag i Edinburgh och bokade vårt hotell ihop med flyget. Vi bokade ett riktigt bra hotell. Vi tänkte njuta. ... Vår skada, eftersom vi är pensionärer, är på över 100 000 isländska kronor så det gör skillnad för oss."
Wow Air hävdade att bolaget inte kunde återbetala hotellkostnaden eftersom pengarna redan slussats vidare till en samarbetspartner. Enligt Þórhildur Elínardóttir får det dock inte gå till så. I stället är Wow Air skyldigt att hitta ett flyg med ett annat bolag åt paret så att de kan utnyttja det hotellrum de redan betalat för.

Här kan du läsa mer om Wow Airs nedläggning av linjen till Stockholm i vinter.