fredag 9 november 2018

Centerpartiet anklagar Framstegspartiet för plagiatförslag

Centerpartiets Sigmundur Davíð Gunnlaugsson anklagar två framstegspartister för att ha plagierat ett förslag. Den här gången gäller ordkriget mellan de två partierna lagstiftning om jordbruksprodukter. De tycker ungefär likadant - men är alltså ändå inte överens. I alltinget var det flera politiker från andra partier som drev med Centerpartiet och Framstegspartiet.

De personstrider som fick Sigmundur Davíð Gunnlaugsson att lämna Framstegspartiet och bilda Centerpartiet har inte lagt sig. Trots att han nu tillhör ett annat parti fortsätter ordkriget mellan partierna.

I helgen hävdade Sigmundur Davíð Gunnlaugsson att regeringen saknade mod. Han ansåg också att den inte fick något uträttat. I stället menade han att den mest var till för att hålla Självständighetspartiet, Gröna vänstern och Framstegspartiet vid makten. Silja Dögg Gunnarsdóttir gick till motangrepp och kallade honom feg.

I onsdags var det dags igen. Den här gången riktade Sigmundur Davíð Gunnlaugsson sin kritik mot två framstegspartister, Halla Signý Kristjánsdóttir och Líneík Anna Sævarsdóttir. Han hävdade att de hade plagierat ett förslag som för ett år sedan lades fram av centerpartisten Gunnar Bragi Sveinsson.

Halla Signý Kristjánsdóttir och Líneík Anna Sævarsdóttir föreslår i en motion ett undantag från lagstiftningen om jordbruksprodukter. De vill att konkurrenslagstiftningen inte ska gälla viss hantering av köttprodukter. Syftet med den föreslagna lagändringen är att olika producenter ska kunna samverka för att hålla nere priserna.

För ett år sedan lade även Gunnar Bragi Sveinsson fram ett förslag om samma undantag. Det förslaget hann inte behandlas före alltingets sommaruppehåll. Han har dock aviserat att han tänker lägga fram samma förslag igen.

Men Halla Signý Kristjánsdóttir och Líneík Anna Sævarsdóttir hann alltså före. Det fick Sigmundur Davíð Gunnlaugsson att i onsdags i alltinget anklaga de forna partikamraterna för att ha stulit Gunnar Bragi Sveinssons förslag:
"Även om vi naturligtvis är glada att få supportrar de förslag som vi lägger fram, ärade talman, så anser högt ärade talman att detta är en lämplig process här i alltinget?"
Þórunn Egilsdóttir, Framstegspartiets gruppledare i alltinget, hävdade att det inte rörde sig om någon stöld från partikamraternas sida. I stället tyckte hon att det var positivt att fler stod bakom förslaget om undantag för viss köttproduktion:
"Jag kan absolut nämna frågor som Centerpartiets högt ärade ledamöter har plockat från den dagordning som vi framstegspartister anser oss äga, men allt detta är otroligt bra saker och bra att flera talar för dem."
Men från de övriga partierna i alltinget var det flera ledamöter som ironiserade över att de forna partikamraterna i Centerpartiet och Framstegspartiet nu ständigt hamnade i ordkrig med varandra. Þorsteinn Víglundsson, alltingsledamot för Renässans, beklagade att så många gav sitt stöd till ett förslag som han själv ogillade:
"Jag tycker att det är sorgligast att se hur många ledamöter här i salen som tycks vara för oavsett om de är med i Framstegspartiet ett, två, tre eller fyra."
Gröna vänsterns Andrés Ingi Jónsson beskrev även han de ständiga striderna som en dispyt mellan olika versioner av Framstegspartiet. Han jämförde fejden med Centerpartiet med de känslor som kan uppstå efter att en kärleksrelation havererat:
"Det är alltid tråkigt när vägar skiljs och man förstår att i denna sal har vi alla gått igenom saknad och kärlekssorg och vänner glider ofta isär, men jag rekommenderar kanske talmannen att undersöka om det är möjligt att få igång något slags process mellan Framstegspartiet ett och två så att vi barn inte längre behöver följa hur föräldrarna bråkar alldeles för ofta i denna sal."
Här kan du läsa mer om striderna mellan Centerpartiet och Framstegspartiet.