torsdag 29 november 2018

Döms för våldtäkt - man utvisas efter 16 år på Island

En 32-årig man som bott på Island i halva sitt liv ska utvisas till Tyskland. Bakom sig har han en lång rad brott. Brottsligheten är enligt myndigheterna så allvarlig att mannen utgör en samhällsfara. Och den bedömningen är enligt Héraðsdómur Reykjavíkur korrekt. Han har tidigare hotats med utvisning vid två tillfällen utan att sluta begå brott.

I december 2002 anlände en då 16-årig tysk pojke till Island. Han flyttade till en gård i Blöndudalur. Redan då hade han en rad brott bakom sig. Pappan träffade han aldrig och mamman dog när han var tolv år. Därefter flyttades han mellan olika hem. Som 14-åring hamnade han i ungdomsfängelse. Två år senare stod han inför valet att sitta i fängelse i Bulgarien eller skickas till Island.

Även på Island flyttade pojken runt en hel del. Från Blöndudalur gick flyttlasset först till Hvammstangi och därefter till Akureyri och Reykjavík. Han har nu bott på Island i sexton år.

Problemen fortsatte på Island. Han dömdes första gången 2006. Sedan dess har han gjort sig skyldig till bland annat våldtäkt, misshandel, stöld, inbrott och misshandel. Brottsligheten och de påföljande fängelsestraffen har de senaste åren blivit grövre och längre.

Vid två tidigare tillfällen har förutsättningarna för utvisning utretts. Han har också fått veta att det funnits sådana diskussioner. De har dock aldrig lett fram till något beslut.

Men nu ska mannen alltså utvisas till Tyskland. Beslutet fattades av Útlendingastofnun. 32-åringen har överklagat det till två högre instanser, men förlorat bägge gångerna. Nu senast är det Héraðsdómur Reykjavíkur som beslutat att utvisningen ska verkställas. Därefter får han inte återvända på tio år.

Domstolen anser att mannens brottslighet visar att han utgör en fara för allmänheten och ett hot mot samhället. Det är också bekymmersamt att brottsligheten på senare år blivit allt grövre. Han har då bland annat dömts till två års fängelse för våldtäkt samt fällts för flera fall av misshandel.

Efter Útlendingastofnuns utvisningsbeslut intervjuades mannens dåvarande sambo. Hon sade att han inte hade något att återvända till i Tyskland eftersom han inte bott i landet sedan han kom till Island. Det fanns därför en risk att han skulle hamna på gatan.

32-åringen hävdade i rätten att en utvisning skulle stå i strid mot utlänningslagen. Vidare argumenterade han inför domstolen att det skulle röra sig om brott mot privatlivets helgd och hans rätt till ett familjeliv. Inte heller detta höll Héraðsdómur Reykjavíkur med om. Rätten uppfattade brottsligheten som så allvarlig att det fanns en påtaglig risk för nya brott.

Här kan du läsa domen i sin helhet.