måndag 5 november 2018

E-cigarett utlöste brand ombord flyg från Keflavík

Illustration: Flight Radar 24
När Wizz Air flyg från Keflavík till Wroclaw passerade över Mýrdalsjökull började det plötsligt lukta rök i kabinen. I en av bagagehyllorna hade en e-cigarett börjat brinna. Omedelbart togs beslutet att det rörde sig om en nödsituation. Piloten vände därför direkt tillbaka mot Keflavík. När planet landade hade besättningen lyckats släcka branden.

Det var vid 19-tiden den 13 september förra året som ett plan från Wizz Air hamnade i en akut nödsituation. Strax efter att planet lyft från Keflavík mot Wroclaw upptäckte passagerare och besättning att det luktade rök ombord. Röklukten kom från bagagehyllan ovanför den tjugofjärde raden.

Besättningen hade just börjat serveringen av mat och dryck. I stället sprang en av flygvärdinnorna och hämtade en brandsläckare. En annan tog sig till kabinen för att informera piloten.

Under tiden hade en passagerare plockat ned en ryggsäck från bagagehyllan. I ett av sidofacken fanns det en e-cigarett som börjat brinna. Flygvärdinnorna försökte först utan framgång släcka branden med vatten. Elden blossade upp på nytt flera gånger innan de lyckades släcka den.

Besättningen lade e-cigaretten i ett särskilt utrymme för skräp. Eftersom utrymmet är av metall och utrustat med automatisk brandsläckare ansågs det vara det säkraste.

Flygplanet landade i Keflavík strax före klockan 20. Myndigheterna hade utlyst högsta beredskap eftersom det rörde sig om ett mycket allvarligt olyckstillbud. En av kustbevakningens helikoptrar lyfte för att ha uppsikt över planet när det närmade sig flygplatsen. Ambulans, brandbilar, polis och räddningstjänst kallades ut.

Enligt den första informationen rörde det sig om en brand på toaletten. Men insatsen kunde snart blåsas av efter att planet landat. På flygplanet fanns inte något behov av ytterligare släckningsarbete. De 147 passagerarna fördes till hotell i Reykjavíkområdet.

Rannsóknarnefnd samgönguslysas utredning av olyckstillbudet är nu klar. Besättningen agerade i enlighet med regelverket när det gällde att släcka branden och hantera nödsituationen ombord.

Brandorsaken var alltså en e-cigarett. I bagagehyllan hade en knapp som används för att röka kommit i kläm och fastnat. E-cigaretten hade då överhettats och börjat brinna.

Passagerarna fick övernatta på hotell innan de kunde fortsätta till Wroclaw dagen därpå.