
Þór Saari valdes in i alltinget för Medborgarrörelsen våren 2009. När partiet splittrades strax efter valet gick han vidare till Rörelsen. Rörelsen anslöt sig inför valet 2013 till Gryning - och Þór Saari följde med. Han miste dock sin plats i alltinget. Både 2016 och 2017 ställde han upp i Piratpartiets provval utan att hamna tillräckligt långt upp för att bli invald i alltinget.
I våras lämnade Þór Saari Piratpartiet. Han var då missnöjd över att han inte valts till partiets representant i styrelsen för Seðlabanki Íslands. Samtidigt meddelade han att han redan tidigare även gått med i Islands socialistparti.
I dag är Þór Saari 58 år. Det har gått fem och ett halvt år sedan han lämnade alltinget. Han berättar i Lifðu núna att han fortfarande inte hittat något nytt jobb. Direkt efter valet 2013 åtog han sig några uppdrag för den tidigare arbetsgivaren OECD. Därefter har han utan framgång sökt ett par hundra jobb:
"Jag har sökt om allt möjligt både inom offentlig sektor och inom privat sektor. Jag har till exempel sökt närmare tio jobb på Hagstofa Íslands och alltid fått ett standardiserat brev från myndigheten där det står att de har bestämt sig för att inte tillsätta tjänsten."
Þór Saari anser att det rör sig om diskriminering av äldre på arbetsmarknaden. För att ändå ha något att göra öppnade han ett pensionat på Álftanes. Han säger i Lifðu núna att han i somras bestämde sig för att sälja företaget:
"Det var uppenbart att turismen började minska. Det var till exempel mycket färre bokningar i somras och i höstas än tidigare år och de som kom stannade bara i en eller två nätter i stället för att stanna i en vecka, vilket var vanligt. Turister säger sig inte ha råd att vara på Island eftersom allt är så dyrt. Och så kände jag att jag bara hade fått nog. Det är inte ett särskilt givande arbete. Många som kommer hit har inget intresse av Island utan vill bara kunna bocka av i liggaren att de har kommit hit."
Men Þór Saari är inte ensam om att ha haft svårt att hitta jobb efter att ha lämnat alltinget. Tidigare ledamöter som Vísir talat med hävdar att olika politiska uppdrag främst går till personer med rätt partibok - vilket brukar innebära något av de fyra etablerade partierna Självständighetspartiet, Framstegspartiet, Gröna vänstern och Socialdemokraterna - medan andra anser att män ofta bevakar andra mäns intressen.
Åtskilliga ex-politiker som inte får statliga jobb blir i stället konsulter. Många återvänder också till tidigare yrken eller börjar studera. Sigmundur Ernir Rúnarsson representerade Socialdemokraterna i alltinget mellan 2009 och 2013. Han återgick till journalistbranschen och arbetar nu på Hringbraut. Han säger till Vísir att många kollegor haft svårt att få jobb:
Åtskilliga ex-politiker som inte får statliga jobb blir i stället konsulter. Många återvänder också till tidigare yrken eller börjar studera. Sigmundur Ernir Rúnarsson representerade Socialdemokraterna i alltinget mellan 2009 och 2013. Han återgick till journalistbranschen och arbetar nu på Hringbraut. Han säger till Vísir att många kollegor haft svårt att få jobb:
"Väldigt många av mina kollegor har haft svårt att hitta arbete efter att - som man säger - ha suttit inne på tinget."En av dem är Ólína Kjerúlf Þorvarðardóttir. Även hon representerade Socialdemokraterna i alltinget. Hon har sedan dess bara haft olika frilansuppdrag. När hon inte fick jobbet som nationalparksföreståndare på Þingvellir ifrågasatte hon beslutet offentligt. Hon säger till Vísir att hon inte lyckats få någon anställning sedan hon lämnade alltinget 2016:
"Jag har utan framgång sökt mängder av arbeten. Av de tjugo ledamöter som slutat eller inte omvalts sedan jag satt i alltinget går det att på ena handens fingrar räkna dem som har fått en fast tjänst."Här kan du läsa mer om Þór Saaris avhopp från Piratpartiet och här kan du läsa mer om Ólína Kjerúlf Þorvarðardóttirs efter att inte ha fått arbetet på Þingvellir.