tisdag 27 november 2018

Grundaren av magimuseum i Hólmavík avliden

Sigurður Atlason har avlidit. Grundaren av Galdrasýning á Ströndum i Hólmavík blev 57 år. Han har de senaste åren varit drivande i utvecklingen av turismen i regionen. Museet - som skildrar magi och häxprocesser under 1600-talet - är inte bara det enda i sitt slag. Länge var det dessutom en av få turistattraktioner på landsbygden som inte stängde under vinterhalvåret.

En pionjär inom turistnäringen på Island avled den 20 november. Sigurður Atlason blev 57 år. Familjen meddelar på Facebook att begravningen äger rum i kyrkan i Hólmavík nu på fredag.

Sigurður Atlason har varit tongivande på många sätt. Galdrasýning á Ströndum öppnade i Hólmavík sommaren 2000. Utställningen lockade 4 500 besökare redan första året. Gästerna fick lära sig om 1600-talets häxprocesser och magi.

Året därpå öppnades en andra del av utställningen vid Laugarhóll i Bjarnarfjörður. Sigurður Atlason har haft planer på ytterligare två filialer. Han ville bland annat skapa en utställning i Trékyllisvík där flera personer brändes på bål under 1600-talet efter att ha dömts för häxkonster. De sista två delarna av utställningen har dock inte blivit verklighet.

Museet i Hólmavík är populärt. Utställningen har gjort så att många turister stannar till på orten. På många sätt bröt Sigurður Atlason ny mark även när det gällde förhoppningarna på turismen. Länge var Galdrasýning á Ströndum en av få utställningar på landsbygden som inte bommade igen under vintern. De senaste åren har museet varit öppet dagligen. Han har dessutom drivit en restaurang i samma byggnad. Även den har haft öppet dagligen också under lågsäsong.

Sigurður Atlason efterlämnar två vuxna söner.

Samtidigt som nyheten om hans bortgång blev offentlig kom också beskedet att den regionala nyhetssajten Strandir läggs på is. Sigurður Atlason var 2004 en av initiativtagarna till sajten. De tre senaste månaderna har dock inga uppdateringar gjorts.