tisdag 6 november 2018

Icelandair köper Wow Air för 2 miljarder i snabb affär

Icelandair köper den krisande konkurrenten Wow Air. Prislappen väntas landa på omkring 2 miljarder isländska kronor. Men köpet kan bli både billigare och dyrare. Det är långt ifrån de prisnivåer som det talades om tidigare i höstas när Wow Air jagade kapital för att undvika konkurs. Om affären får klartecken kan det innebära att det blir dyrare att flyga till Island.

En stor del av 2018 har präglats av ständiga krisnyheter om de isländska flygbolagen Icelandair och Wow Air. Misslyckade satsningar i Nordamerika, stigande bränslekostnader, höga lönekostnader, låga biljettpriser och försämrad beläggning har varit förödande för bägge bolagen. Båda kommer att gå med förlust under 2018.

Läget har varit betydligt dystrare för Wow Air som har betydligt sämre ekonomiska resurser. Bolaget har tvingats jaga kapital för att undvika ett akut hot om konkurs. Siktet var därefter ställt på en börsintroduktion.

De senaste månaderna har det cirkulerat allt fler rykten om ett uppköp av Wow Air från Icelandair. Den utdragna jakten på kapital visade att marknadens intresse för Wow Air var litet. Samtidigt har de två bolagen ofta konkurrerat om samma resenärer på samma sträckor. Bägge har förlorat på kampen på grund av låga biljettpriser och låg beläggning.

Nu står det klart att Icelandair köper Wow Air. Och prislappen ligger inte alls på den nivå som det talades om när bolaget jagade investerare. Icelandair får enligt ett pressmeddelande samtliga aktier i Wow Air för 5,4 procent av aktierna i det egna bolaget. Det betyder i dagsläget en köpeskilling på omkring 2 miljarder isländska kronor.

Den egentliga prislappen kan dock bli en helt annan. Det slutliga priset avgörs efter en genomlysning av Wow Air. Vd:n Skúli Mogensen kommer att få mellan 1 och 3,6 miljarder isländska kronor för samtliga aktier i bolaget.

Varför affären kommer just nu är oklart. Wow Airs planer har snabbt gått i en helt annan riktning än mot börsintroduktion. Det skulle kunna vara så att bränslepriserna och fortsatta förluster tvingat bolaget till en snabb affär. Och där var troligtvis Icelandair det enda alternativet. Inget annat bolag skulle ha några större samordningsvinster vid ett köp av Wow Air.

Förhandlingarna mellan Wow Air och Icelandair ska ha tagit fart i fredags eftermiddag och pågått hela helgen i KPMG:s lokaler i Reykjavík.

Börsen i Reykjavík reagerade mycket positivt på nyheterna. Icelandairs aktie steg med 39,24 procent och handlades vid stängning för 11 isländska kronor. Handeln stoppades tillfälligt i samband med att nyheten släpptes.

För att affären ska bli verklighet krävs godkännande från Samkeppniseftirlitið, den isländska konkurrensmyndigheten. Någon begäran om en prövning hade inte inkommit under gårdagen. En sådan granskning väntas ta flera månader i anspråk.

Eftersom de två bolagen tillsammans står för 80 procent av utrikesflyget är det inte givet att affären får klartecken. Men något som kan tala för ett godkännande är att det enda alternativet för Wow Air i praktiken är konkurs. Och det vore än mindre gynnsamt för konsumenterna.

Innan det finns ett klartecken kommer bägge bolagen att flyga som vanligt. Men stora förändringar är sannolikt att vänta. I dag kämpar de om samma resenärer på 21 destinationer. Det antalet kommer rimligtvis att minska avsevärt. Kanske blir bägge bolagen bara kvar på de största destinationerna som Keflavík till London, Paris, Köpenhamn, New York, Boston och Washington DC.

Icelandairs flotta består av Boeing-plan som bolaget äger. Wow Air leasar däremot Airbus-plan. Även här kan förändringar vara på gång. Det vore knappast överraskande om Icelandair bantade Wow Airs linjenät genom att göra sig av med dyrare inhyrda flygplan.

Tanken är att varumärket Wow Air ska leva vidare. Det är troligt att Icelandair kommer att profilera Wow Air som än mer av ett lågprisbolag som främst siktar in sig på yngre resenärer. Wow Air har också kommit längre när det gäller övergången till digital service.

Priskriget mellan bolagen har varit en starkt bidragande orsak till den senaste tidens förluster. Det är sannolikt att priserna nu blir högre. Samtidigt är den internationella konkurrensen alltjämt mycket hård. Det innebär att Icelandair inte kan driva igenom några kraftiga prishöjningar utan att resenärer i stället väljer andra bolag eller resmål.

Nyheten fick i går ett mycket positivt mottagande. Kommunikationsminister Sigurður Ingi Jóhannsson sade i Morgunblaðið att ett köp skulle öka stabiliteten för turismen till Island. Statsminister Katrín Jakobsdóttir berättade i Morgunblaðið att beskedet inte kom som någon överraskning. Näringsminister Þórdís Kolbrún Reykfjörð Gylfadóttir ansåg i RÚV att affären var den bästa möjliga lösningen på en svår situation där det annars fanns en överhängande risk för konkurs.

Elvar Ingi Möller, analytiker vid Arion banki, beskrev i RÚV övertagandet som positivt för det isländska näringslivet. Vid en konkurs för Wow Air hade inte bara bolaget försvunnit från marknaden. Då hade dessutom antalet turister minskat betydligt. Men biljettpriserna behöver stiga. Hans beräkningar visar att både Icelandair och Wow Air i dag förlorar omkring 1 000 isländska kronor på varje passagerare.

Johan Lundgren, vd för konkurrenten Easy Jet, sade i Financial Times att Icelandairs agerande var förståeligt. Han ansåg att köpet kunde göra det möjligt att driva ett lönsamt flygbolag i stället för att det fanns två som stred mot varandra med livet som insats.

Här kan du läsa mer om Wow Airs kris.