fredag 30 november 2018

Icelandair kovänder - genomför inte köpet av Wow Air

Wow Airs dagar i luften kan vara räknade. Icelandair meddelade i går att bolaget inte kommer att köpa det konkurrerande flygbolaget. Beskedet kommer sedan det visat sig att Wow Airs ekonomiska situation varit ännu sämre än väntat. Nyheten fick Airport Associates att varsla 237 anställda på flygplatsen i Keflavík.

Tanken var att det skulle bli en snabb affär. Men genomförandet av Icelandairs köp av huvudkonkurrenten Wow Air drog ut på tiden. Och den senaste veckan har det varit uppenbart att frågetecknen kring affären hopat sig.

Det började med att Skúli Mogensen, vd för Wow Air, gick ut och sade sig vara öppen för andra delägare än Icelandair. Utspelet betraktades som ett sätt att sätta press på Icelandairs långivare och fordringsägare att ge klartecken till köpet. Även inom Icelandairs styrelse har det dock funnits ett allt starkare motstånd.

Samtidigt har Wow Air på olika sätt försökt minimera den närmaste tidens förväntade förluster. Bolaget har bantat flottan med fyra flygplan. Efter den misslyckade expansionen fanns det inte längre något behov av dessa plan. Det har också spekulerats i uppsägningar. Wow Airs anställda ska dock ha fått löfte om att lönen ska betalas ut som planerat i dag.

Icelandair var allt annat än någon drömlösning för Skúli Mogensen. I stället var huvudkonkurrenten den enda räddningsplankan undan en konkurs för Wow Air. Hittills har intresset för att köpa in sig i hans bolag varit svalt.

Under hösten jagade Skúli Mogensen nytt kapital som skulle räcka i ett och ett halvt år. Därefter skulle Wow Air introduceras på börsen. Men han nådde inte målet. Han lyckades dock dra in cirka 60 miljoner euro. Han gick själv in med 5,5 miljoner.

Det var dock långt ifrån tillräckligt. De senaste veckorna har det blivit allt mer uppenbart att Wow Air står inför ett akut konkurshot. Det ekonomiska resultatet för 2018 kommer att bli ännu sämre än förväntat.

Wow Air uppger i ett pressmeddelande att negativ publicitet om bolaget bidragit till att försämra situationen. Finansiärer ställer tuffare villkor på grund av bolagets utsatta ekonomi samtidigt som konkursen för Primera Air gjort allt fler vaksamma kring flygbolag med isländska ägare. Medierapporteringen har skapat oro hos kunder som därför väljer bort Wow Air. Oljepriserna har dessutom fortsatt stiga.

Det är också den ekonomiska situationen som får Icelandair att dra sig ur. I ett pressmeddelande uppger bolaget att de villkor som skulle ha varit uppfyllda inför dagens styrelsemöte inte har nåtts.

Skúli Mogensen måste nu snabbt hitta långsiktig finansiering. Wow Airs kassa är i det närmaste tom. Utan nytt kapital har det förlusttyngda bolaget inte råd att fortsätta flyga.

Frågan är nu vem som ska rädda det krisande Wow Air. Tidigare har det spekulerats i intresse från Lufthansa. Men det finns en hel del - bortsett från den ansträngda ekonomin - som talar emot en sådan affär. Affärsmodellen - att använda Keflavík som ett nav för trafik mellan Europa och Nordamerika - har inte varit lyckosam för Wow Air. Och löneläget på Island är högt och den isländska kronans instabilitet är en osäkerhetsfaktor. Samtidigt har turismen till Island planat ut.

Enligt uppgifter ska det dock finnas intresse från andra lågprisbolag. Med tanke på läget behöver Wow Air snabbt dra in nytt kapital för att kunna vända bilden av ett flygbolag på väg mot konkurs.

Beskedet fick Icelandairs aktie att störtdyka på börsen i Reykjavík i går. Vid stängningsdags handlades aktien för 9,73 isländska kronor, en nedgång med 12,65 procent. Sedan årsskiftet har aktien tappat en tredjedel av sitt värde.

Konkurshotet mot Wow Air slår nu mot andra företag. Airport Associates, som sköter Wow Airs markservice på flygplatsen i Keflavík, varslade i går 237 anställda. Det motsvarar ungefär halva personalstyrkan. Varslet beskrevs som en nödvändig reaktion på Wow Airs situation. Om bolaget skulle gå i konkurs mister Airport Associates den i särklass största kunden.

Skúli Mogensen själv har inte uteslutit uppsägningar inom Wow Air. Eftersom bolaget gör sig av med flygplan är det troligt att det blir nedskärningar. Om linjenätet krymps ytterligare väntar sannolikt fler uppsägningar.

Här kan du läsa mer om krisen för Wow Air.