lördag 3 november 2018

Islands historiska platser med Einar Kárason

Foto: RÚV
Författaren Einar Kárason guidar till några av de mest betydelsefulla och mytomspunna platserna i Islands historia. Serien Sögustaðir með Einari Kárasyni - som på svenska får titeln Islands fängslande historia - börjar i dag visas i SVT:s Kunskapskanalen. I det första avsnittet ligger fokus på Sturla Þórðarson.

Tv-serien Sögustaðir með Einari Kárasyni visades i RÚV hösten 2017. Med start i dag klockan 15.45 visas den i SVT:s Kunskapskanalen med den svenska titeln Islands fängslande historia. Avsnitten finns också att se på UR Play. De går också i repris flera gånger. Programmen ger en inblick i mäktiga personer, platser som fungerade som maktcentrum och dåtidens berättarkonst.

I premiäravsnittet besöker författaren Einar Kárason - som ofta använder historiska motiv i sina romaner - bland annat Dalir och Haukadalur. Programmet skildrar den dramatiska Sturlungatiden med fokus på Sturla Þórðarson, en av de kanske mest inflytelserika islänningarna genom tiderna genom sin roll som skald, lagman, hövding och historiker.

Även det andra avsnittet berör Sturlungatiden. Här handlar det bland annat om Gissur Þorvaldsson, en hövding som kanske är mest känd för att 1241 ha gett order om att svärsonen Snorri Sturluson skulle mördas. I programmet besöker Einar Kárason bland annat Þingvellir, Skálholt och Borgarfjörður.

Snorri Sturluson själv är huvudperson i det tredje avsnittet. Einar Kárason besöker bland annat Reykholt, den plats där Snorri Sturluson hade sin gård och där han också miste livet. Einar Kárason tar dessutom tittarna med till bland annat Hólar och Reykjavík.

Det fjärde och sista avsnittet skildrar två av de mest kända biskoparna i Hólar: Guðmundur Arason och Jón Arason. Guðmundur Arason - mer känd som Guðmundur góði - var en av de medeltida biskopar som präglade samhället. Samtidigt som han försökte stärka den katolska kyrkans ställning arbetade han för fattiga. Det sades också att han hade krafter som närmast kunde beskrivas som övernaturliga.

Jón Arason mördades 1550. Han blev den sista katolska biskopen i landet. Därefter övergick Island till den protestantiska läran. I det här avsnittet besöker Einar Kárason bland annat Hólar, Dalir, Skálholt, Laugarvatn och Reykjavík.