söndag 18 november 2018

Isländsk premiär för tv-serien FlateyjargátanFlateyjargátan har premiär i RÚV i kväll. Tv-serien - som är i fyra avsnitt - är baserad på Viktor Arnar Ingólfssons bok med samma namn. SVT kommer att visa serien i Sverige, men något datum för den svenska premiären är inte bestämt.

Viktor Arnar Ingólfssons mest framgångsrika deckare är Flateyjargátan från 2002. Den gavs nyligen ut på nytt i samband med den isländska premiären av den tv-serie som är baserad på boken. Flateyjargátan har översatts till bland annat engelska, tyska och danska.

Det första avsnittet av fyra visas i RÚV i kväll klockan 21.05 lokal tid. Flateyjargátan tar sin början 1971 när Jóhanna återvänder hem till Island efter att ha bott i Paris i tio år. Hon kommer till Flatey för att närvara vid sin fars begravning. Själv har han ägnat åtskilliga år av sitt liv att undersöka en gåta som finns i Flateyjarbókin, ett mysterium som har gäckat öborna och andra intresserade i 600 år.

Jóhanna dras snart in i jakten på den gåta som finns i boken. Men hon inser också snart att gåtan och dagens händelseutveckling på Flatey kan vara kopplade till den döda man som hittades på ett litet skär i Breiðafjörður 1960.

Bara fem personer bor i dag på Flatey året runt. Men under de korta somrarna vaknar ön till liv när sommargästerna återvänder till sina hus.

Serien - som utspelar sig under sommaren - filmades därför in under maj i år för att ön skulle vara folktom. De behövde också måla om flera hus. Inspelningarna blev dock något av en kamp mot vädrets makter. Samtidigt som det skulle föreställa sommar snöade det en hel del under inspelningarna.

I rollerna syns bland annat Lára Jóhanna Jónsdóttir, Stefán Hallur Stefánsson, Hilmir Jensson, Søren Malling, Þuríður Blær Jóhannsdóttir och Sigurður Sigurjónsson. Seriens regissör är Björn B. Björnsson och manusförfattare är Margrét Örnólfsdóttir.

SVT har de svenska rättigheterna till tv-serien. Det är inte klart när Flateyjargátan kommer att visas i svensk tv.

Ovan kan du se en trailer för Flateyjargátan.