måndag 19 november 2018

Isländsk värmebölja i november kulminerade i går

Hela 19,2 grader varmt var det i går i Siglufjörður. Nästan lika varmt var det på många andra platser på norra och nordöstra Island. Men samtidigt som temperaturerna påminde snarare om högsommarvärme än vinter var det också mycket blåsigt med stormvindar på många håll. Ovädret har nu passerat Island.

Skjaldþingsstaðir i Vopnafjörður på nordöstra Island tillhör ofta landets varmaste platser. Under somrarna är det ofta här som de högsta temperaturerna uppmätts. Men under helgen kom en för årstiden ovanlig värmebölja till regionen. I lördags var det 18 grader - men i går uppmättes hela 18,9 grader.

Ännu varmare var det i Siglufjörður några mil söder om polcirkeln. Här var det 19,2 grader. Nästan lika varmt var det vid Herkonugil strax utanför Siglufjörður. Där uppmättes 18,1 grader.

Den för säsongen sällsynta värmeböljan nådde också till Svartárkot, en gård på gränsen till höglandet som i regel är något av ett köldhål. Men i går var det 13,1 grader i Svartárkot - en temperatur som är ovanlig även under högsommaren.

Den storm som drog in över Island i lördags fortsatte att rasa i norr och på höglandet även under söndagen. Blåsigast var det vid Kerlingarfjöll med 35,9 meter i sekunden.

Vindarna gjorde alltså att få tyckte att de fick riktig möjlighet att utnyttja värmen. På många håll var det dessutom ovanligt blött.

I Reykjavík började det regna vid 15-tiden i fredags och det pågick utan avbrott ända till söndagsförmiddagen. Från klockan 9 på lördagen till klockan 9 på söndagen fick Reykjavík 47,7 millimeter regn. Det är nytt nederbördsrekord för november i den isländska huvudstaden. Dygnet innan föll 35,5 millimeter regn.

Stormen avtog under söndagseftermiddagen och ovädret har nu dragit bort från Island. Även de närmaste dagarna väntas för årstiden höga temperaturer. Det kommer dock inte att bli lika varmt som i helgen.

Här kan du läsa mer om helgens ovanliga vinterväder på Island.