torsdag 15 november 2018

Jón Gnarr förstör konstverk han fick av Banksy


När Jón Gnarr blev borgmästare i Reykjavík vände han sig till konstnären Banksy. Genom en mellanhand fick han en fil med ett konstverk som han kunde skriva ut och hänga på väggen i kontoret i rådhuset. Det han fick var en lätt modifierad version av ett tidigare verk.

De senaste dagarna har konstverket varit något av en följetong i isländska medier. Det började när Jón Gnarr i sociala medier visade ett foto från hemmet. I bakgrunden fanns Banksys verk.

Jón Gnarr berättade att han tagit det med sig när han slutade som borgmästare. Eftersom det rörde sig om en personlig gåva ansåg han inte att det tillhörde kommunen. Dessutom hade han för egna pengar sett till så att det hamnade på en aluminiumplatta som han kunde hänga på väggen.

I mediernas rapportering ställdes det bland annat frågor om Jón Gnarrs rätt till konstverket och om han borde ha skattat för det. Själv sade han att han inte längre hade någon glädje av verket. I samråd med hustrun bestämde han sig för att förstöra det. Han ville inte sälja det och skänka pengarna till välgörande ändamål eftersom det skulle stå i strid med konstnärens vilja.

Twitter har Jón Gnarr visat upp sina funderingar om verkets framtid. Och nyligen visade han också upp hur det gick till när han såg till så att det förstördes.