fredag 9 november 2018

Kommunpolitiker säger ja till Suðurnesjabær

Suðurnesjabær är ännu ett steg närmare att bli namnet på den kommun som bildades efter sammanslagningen mellan Garður och Sandgerði. Ett enigt kommunfullmäktige har röstat ja till namnet. Men ett godkännande från kommunminister Sigurður Ingi Jóhannsson. Och Örnefnanefnd avråder från Suðurnesjabær.

Efter en folkomröstning gick kommunerna Sandgerði och Garður ihop efter vårens kommunalval. Att hitta ett namn på kommunen har dock varit knepigt. I en omröstning vann Heiðarbyggð - men deltagandet var så lågt att politikerna i fullmäktige valde att anordna en ny omröstning.

I lördagens omröstning fick Suðurnesjabær 75 procent av rösterna. Intresset från kommuninvånarna var större den här gången - men med ett valdeltagande på 34,44 procent var resultatet fortfarande långt ifrån att nå nivån för bindande. Den gränsen hade kommunpolitikerna satt till 50 procent.

Kommunfullmäktige klubbade i onsdags namnet Suðurnesjabær. Beslutet var enhälligt. Men för att det ska bli det nya kommunnamnet krävs ett godkännande från kommunminister Sigurður Ingi Jóhannsson.

Det är dock inte givet att namnet får klartecken. Kommunpolitikerna anser att det uppfyller alla språkliga krav. Men Örnefnanefnd, den statliga nämnd som ger råd i ortnamnsfrågor, tycker inte att Suðurnesjabær är det bästa valet. Nämnden föredrar Útnesjabyggð - ett alternativ som inte var med i den senaste omröstningen - eftersom det har starkare förankring till andra geografiska namn i regionen.

Här kan du läsa mer om turerna kring namngivningen av den nya kommunen.