tisdag 20 november 2018

Litla Moskva - en dokumentär om Islands rödaste stadÅret var 1946 när socialister tog makten i Neskaupstaður på östra Island. Därefter följde årtionden av vänsterstyre. Länge hade Folkalliansen egen majoritet i kommunfullmäktige. Inte sällan kallades Neskaupstaður Litla Moskva.

Nu är Neskaupstaður längre inte något rött fäste. För att fånga berättelserna och skildra tidsandan efter andra världskrigets slut gjorde filmaren Grímur Hákonarson dokumentären Litla Moskva. Den visas nu på bio i bland annat Reykjavík.

I Litla Moskva möter publiken många av de invånare som var tongivande i den röda vågen. En av dem var Guðmundur Sigurjónsson, en uttalad kommunist och något av huvudperson i filmen. Han gick bort vid 90 års ålder strax efter att han intervjuats av Grímur Hákonarson. Guðmundur Sigurjónsson jobbade i många år på ortens sillfabrik. Han gick under smeknamnet Stalin.

Grímur Hákonarson säger i Fréttablaðið att han själv inte har några band till Neskaupstaður. Men intresset för staden väcktes redan när han var liten:
"Nej, jag är inte därifrån men jag minns när jag var barn och följde valvakorna i tv när det talades om denna intressanta och eldröda stad i öster. Hela Island var blått utom denna stad."
Ovan kan du se en trailer för Litla Moskva.