fredag 16 november 2018

Nato-styrkor på Island varje dag de tre senaste åren

De tre senaste åren har det varje dag funnits Nato-styrkor vid flygplatsen i Keflavík. Närvaron har ökat kraftigt sedan 2007. Luftrumspatrullering, övningar och ubåtsövervakning är de vanligaste aktiviteterna bland de utländska styrkor som tillfälligt stationeras på Island. Det är framför allt amerikanska trupper som kommer till Keflavík.

Hösten 2006 avvecklades Nato-basen i Keflavík. Då försvann också de sista permanenta Nato-styrkorna. Försvarsorganisationen behöll dock ett säkerhetsklassat område inne på den gamla basen och flera hangarer avsedda för stridsflyg.

Nedläggningen kom under en period när USA betraktade krigshotet från Ryssland som historiskt lågt. Island ansågs därmed närmast ha spelat ut sin roll för Nato. USA såg inte längre något behov av att från Island kunna övervaka flyg, ubåtar och andra fartyg i Nordatlanten.

Men sedan dess har säkerhetsläget förändrats. För första gången sedan nedläggningen investerar nu USA i Nato-området i Keflavík. Det är en hangar som byggs om för 1,3 miljarder isländska kronor. Hangaren byggs om för att kunna ta emot ubåtsövervakningsplan av modellen P8.

Just P8 har blivit en vanlig syn i Keflavík. USA har 59 plan av denna typ. Av dessa finns i genomsnitt åtta på Island.

Året efter nedläggningen fanns Nato-trupper bara i Keflavík under sjutton dagar. Då rörde det sig om deltagare i två olika övningar.

Sedan dess har närvaron ökat från år till år. Den amerikanska bedömningen av säkerhetsläget har förändrats i samma takt som relationerna mellan USA och Ryssland förändrats. Island är åter strategiskt intressant för Nato.

De tre senaste åren har det alltså dagligen funnits Nato-styrkor på plats i Keflavík. Luftrumspatrullering, övningar med Nato-länder och andra allierade samt ubåtsövervakning är de vanligaste aktiviteterna för de trupper som tillfälligt stationeras på Island.

Ubåtsövervakningen började först 2014. Då pågick den i totalt 21 dagar. Förra året hade antalet stigit till 153 dagar. Dessutom fanns personer som jobbade med ubåtsövervakningen på Island under 209 dagar.

Informationen finns i ett interpellationssvar från utrikesminister Guðlaugur Þór Þórðarson på en fråga från Gröna vänsterns Andrés Ingi Jónsson.

Här kan du läsa mer om Natos intressen i Keflavík.