onsdag 28 november 2018

Nedflyttat skandallag går ihop med lokalkonkurrent

Huginn från Seyðisfjörður och Höttur från Egilsstaðir degraderades i höstas båda till den isländska herrfotbollens fjärdedivision. Och Huginn flyttades ned efter en rad underliga turer kring en match som skulle spelas om. Nu vill de två lokalkonkurrenterna ta nya tag tillsammans. En union mellan klubbarna betyder att de blir mindre beroende av utländska spelare.

Varken Huginn från Seyðisfjörður eller Höttur från Egilsstaðir lyckades försvara sina platser i den isländska herrfotbollens tredjedivision. Huginn tog bara sex poäng och var länge klart för nedflyttning. Höttur hamnade under nedflyttningsstrecket först i sista omgången efter att ha förlorat mot seriesegraren Afturelding.

Men turerna kring Huginn handlade inte främst om bara en vunnen match och tre oavgjorda på hela säsongen samt -42 i målskillnad. Klubben lämnade tredjedivisionen under mycket underliga former.

Länge såg det nämligen ut som att Huginn faktiskt hade två segrar. Den 17 augusti mötte klubben Völsungur från Húsavík. I den 91:a minuten fick Völsungur en spelare utvisad. På övertid gjorde Huginn segermålet.

Men utvisningen var felaktig. Domaren trodde att Völsungurs Freyþór Hrafn Harðarson redan hade en varning. Därför fick han rött kort. Men varningen var hans första. Trots protester från lagkamraterna visades han ut.

Efter slutsignalen insåg även domaren sitt misstag. I matchrapporten skrev han att Freyþór Hrafn Harðarson bara hade fått ett gult kort. Han tog beslutet i samråd med Knattspyrnusamband Íslands, det isländska fotbollsförbundet.

Völsungur krävde omspel och fick - trots protester från Huginn - rätt. Samma dag som matchen skulle äga rum kontaktade Huginn förbundet. De ansåg att planen i Seyðisfjörður var ospelbar. Förbundet valde därför att flytta matchen till reservplanen i Fellabær.

När det var dags för avspark var det bara Völsungur som var på plats i Fellabær. Huginn ställde upp sig i Seyðisfjörður. Och bägge lagen ansåg sig ha vunnit på walk over.

Huginn hänvisade till att förbundet skrivit att omspelet skulle genomföras i Seyðisfjörður. Där stod inget om att flytta matchen till reservplanen i Fellabær. Även här förlorade dock Huginn. Enligt förbundet var det givet att reservarenan skulle användas om den ordinarie planen var ospelbar. Völsungur tilldömdes segern på walk over.

Men nu kan planen i Fellabær bli Huginns nya hemmaarena. Klubben har efter förhandlingar bestämt sig för att under de närmaste tre åren spela ihop med Höttur på herrsidan.

Sveinn Ágúst Þórsson, ordförande för Huginn, säger till RÚV att bägge klubbarna har haft svårt att hitta spelare. Tillsammans hade de två klubbarna tretton utländska spelare under den gångna säsongen. Många av dem hade bara korta kontrakt. De hade svårt att locka inhemska spelare:
"Som en konsekvens av det behövde vi fler utländska spelare som kanske inte hade överlägsna egenskaper utan genomsnittliga spelare som är av samma kaliber som de isländska pojkarna. Vår ambition - för både Huginns och Hötturs styrelse - är att ha så många isländska pojkar som möjligt i ett gemensamt lag och kunna få en eller två utländska spelare som är snäppet vassare sett till kvalitet."
Än så länge handlar det alltså inte om något formellt samgående mellan föreningarna. Ett sådant kan dock vara på väg. Ett skäl är utbytet mellan de två orterna blir allt större. Ett annat är att de två kommunerna diskuterar ett samgående. Guðmundur Björnsson Hafþórsson, ordförande för Höttur, säger till RÚV att en sådan union skulle kunna bana väg för att även slå ihop de två idrottsklubbarna.

Här kan du läsa mer om turerna kring Huginns nedflyttning från tredjedivisionen.