söndag 25 november 2018

Ny majoritet stoppar försäljning av skolan i Laugar

Försäljningen av den gamla skolan i Laugar blir inte av. Den nya majoriteten i kommunfullmäktige i Dalabyggð går inte vidare med affären med bolaget Arnarlón. Skälet är att den inte vill att kommunen ska låna ut pengar till köparna. Två ledamöter reserverade sig mot beslutet och ansåg att Dalabyggð gick miste om intäkter som kunde bli betydelsefulla för kommunens framtid.

För snart två år sedan började Dalabyggð leta efter köpare till den gamla skolan i Laugar i Sælingsdalur. Där ingår skolbyggnaden med inackorderingsrum, badhus, fyra bostadshus, idrottssal och en hotelldel med tjugo rum. Sedan flera år tillbaka används anläggningen som hotell under somrarna.

Ett bud kom från bolaget Arnarlón på 460 miljoner isländska kronor. Men nästan halva affären skulle finansieras av ett lån från kommunen. Och Dalabyggð skulle bara vara den tredje fordringsägaren i ordningen.

Fullmäktige sade nej till försäljningen. I ett nytt bud från Arnarlón bjöd bolaget 405 miljoner där fastigheten Sælingsdalstunga plockats bort från affären. Dessutom skulle kommunen bli den andra fordringsägaren i ordningen.

Erbjudandet tycktes då vara tillräckligt bra. Men ett kommunalval stod inför dörren där försäljningen blivit en het fråga. Nästan hälften av de röstberättigade i Dalabyggð skrev under en namninsamling mot affären. I valet fick motståndare till försäljningen majoritet i fullmäktige.

Nu står det klart att försäljningen till Arnarlón inte blir av. Den nya majoriteten har valt att nobba även det andra budet från Arnarlón. Skälet är just principen att kommunen inte ska låna ut pengar till köparna.

Men beslutet var inte enhälligt. Två av sju ledamöter reserverade sig. De ansåg att beslutet äventyrade kommunens framtida utveckling genom att avstå från de intäkter som affären hade gett.

Här kan du läsa mer om försäljningen av Laugar.