söndag 11 november 2018

Ny serie av jordskalv skakar Grímsey

Illustration: Veðurstofa Íslands
Över hundra jordskalv har inträffat nära Grímsey sedan i fredags kväll. De flesta skalven sker strax sydost om ön. Det kraftigaste skalvet i den nu pågående serien hade en magnitud på 3,0. Jordskalven har ingen koppling till vulkanisk aktivitet. Jordskalv i området är mycket vanliga eftersom kontinentalplattorna glider isär i området.

I februari i år började den mest omfattande jordskalvssvärmen på trettio år vid Grímsey. Inom loppet av tre veckor registrerades över femtusen jordskalv. Det största skalvet hade en magnitud på 5,2.

Då höjde civilförsvarsmyndigheten Almannavarnir beredskapen i området. Myndigheten ansåg att det fanns en risk för betydligt större skalv. Men jordskalvssvärmen ebbade ut utan att något riktigt stort skalv inträffade.

Grímsey ligger längs den så kallade Tjörnessprickzonen, ett område där kontinentalplattorna glider isär. Därför är jordskalv vanliga i området. Öborna är också vana vid ständiga skalv. Sent i går kväll hade fortfarande ingen Grímseybo kontaktat Veðurstofa Íslands om den nu pågående jordskalvssvärmen.

Den serie av jordskalv som fortfarande skakar Grímsey började vid 23-tiden i fredags. Sedan dess har drygt hundra jordskalv inträffat i området. Majoriteten av skalven sker någon mil sydost om ön.

Det hittills kraftigaste skalvet skedde klockan 21.23 i går lokal tid. Det hade en magnitud på 3,0. Epicentrum var 14 kilometer sydost om Grímsey.

Det finns inga tecken på att jordskalven har någon koppling till vulkanisk aktivitet. I stället är det kontinentalplattornas rörelser som orsakar skalven.

Här kan du läsa mer om jordskalv vid Grímsey.