onsdag 21 november 2018

Öbor får halva priset på färjan till Västmannaöarna

Bofasta på Västmannaöarna får 50 procents rabatt på turer med färjan Herjólfur med början under nästa år. En enkel resa för en vuxen kommer att kosta 1 600 isländska kronor - men öbor betalar alltså bara 800 kronor. Det nya bolag som ska driva trafiken anser inte att rabatterna för invånare utgör diskriminering.

Den 30 mars nästa år ska det kommunala bolaget Herjólfur ta över färjetrafiken mellan Västmannaöarna och fastlandet. Samtidigt ska en ny färja tas i bruk på sträckan. Samma dag vill dessutom bolaget införa en ny prissättning.

De som bor på Hemön betalar enligt förslaget bara halva priset för biljetterna. En enkel resa mellan Västmannaöarna och fastlandet ska kosta 1 600 isländska kronor. Priset för öbor blir hälften. Och att ta med sig bilen kostar från 2 300 kronor - men från 1 150 kronor för bofasta.

Det blir dagligen sju avgångar i riktning mellan Västmannaöarna och Landeyjahöfn på fastlandet. När färjan i stället måste segla till Þorlákshöfn blir det två avgångar om dagen.

Prislistan och tidtabellen har publicerats av Eyjafréttir. Guðbjartur Ellert Jónsson, vd för Herjólfur, säger till Vísir att han inte anser att de skilda priserna diskriminerar personer som inte bor på Västmannaöarna.

Här kan du läsa mer om den nya färjan till Västmannaöarna.