fredag 30 november 2018

Skandalpolitiker ber om ursäkt - men tänker inte avgå

Ursäkter och påståenden om hemlig avlyssning men inga avhopp. Så lät det i går sedan alltingsledamöter från Centerpartiet och Folkets parti avslöjats med att tala om kvinnliga politiker som galna fittor, håna personer med funktionshinder och hävda att de genom politisk kohandel säkrat ambassadörsposter åt sig själva.

Stundin och DV kunde i onsdags kväll avslöja hur sex alltingsledamöter - fyra från Centerpartiet och två från Folkets parti - uttryckt sig på en bar i Reykjavík den 20 november i år. De högljudda samtalen mellan de berusade politikerna hade spelats in i smyg. Uppgiftslämnaren tog också fotografier och filmade deras samtal.

De fyra centerpartisterna försökte värva de två ledamöterna från Folkets parti. Centerpartisterna beskrev Folkets partis ledare Inga Sæland bland annat som en galen fitta. Varken Ólafur Ísleifsson eller Karl Gauti Hjaltason - de två av hennes partikamrater som var på plats - protesterade.

Karl Gauti Hjaltason sade själv att hon inte var vuxen sin uppgift att leda partiet. Ólafur Ísleifsson talade enligt DV om Inga Sæland som "cunt". Karl Gauti Hjaltason bad om ursäkt och sade sig ha förtroende för Inga Sæland. Ólafur Ísleifsson ansåg sig inte att ha något att be om ursäkt för eftersom han påstod sig ha sagt "aunt" och inte "cunt". Samma omdöme fick dessutom Framstegspartiets Silja Dögg Gunnarsdóttir.

Gunnar Bragi Sveinsson hävdade att han själv fått löfte från Självständighetspartiets ledare Bjarni Benediktsson om en ambassadörspost. Löftet var en gentjänst för att han själv utnämnt Geir H. Haarde till ambassadör i USA. Sigmundur Davíð Gunnlaugsson intygade att det var så det hade gått till.

Men i går hävdade Gunnar Bragi Sveinsson att han ljugit och snackat skit när han pratat om en överenskommelse om ett framtida uppdrag som ambassadör. Någon sådan uppgörelse existerade inte.

Sigmundur Davíð Gunnlaugsson kommenterade avslöjandet på Facebook. Han påstod att saker tagits ur sitt sammanhang och att fel personer tillskrivits vad som sagts. Han hävdade dessutom att inspelningarna i sig var mycket allvarliga eftersom han ansåg att de var ett resultat av hackning eller hemlig avlyssning.

Senare bad de fyra centerpartisterna - Sigmundur Davíð Gunnlaugsson, Gunnar Bragi Sveinsson, Bergþór Ólason och Anna Kolbrún Árnadóttir - om ursäkt på Facebook. De hävdade att syftet inte var att kränka och att de hädanefter skulle visa artighet och respekt.

Men avslöjandena slutade inte där. DV och Stundin kunde i går fortsätta publicera de samtal som de sex alltingsledamöterna hade på baren Klaustur.

Bergþór Ólason och Gunnar Bragi Sveinsson hånade metoo-rörelsen. Bägge hävdade också att de hade blivit sexuellt trakasserade av och utsatts för våldtäktsförsök av socialdemokraten Albertína Friðbjörg Elíasdóttir. Gunnar Bragi Sveinsson ska i går ha bett henne om ursäkt för uttalandena.

Centerpartisterna var uppenbart irriterade på Lilja Alfreðsdóttir, vice ordförande för Framstegspartiet. När Sigmundur Davíð Gunnlaugsson - som var den som tog initiativ till att hon skulle bli minister - bildade Centerpartiet efter att ha förlorat kampen om ordförandeposten inom Framstegspartiet ville hon inte följa med. Inför förra valet beskrev han ändå henne som en allierad.

Sigmundur Davíð Gunnlaugsson sade att han hade sig själv att skylla och att han gång på gång låtit sig bli trampad på av Lilja Alfreðsdóttir. Gunnar Bragi Sveinsson stämde in:
"Hon är bara fucking likgiltig över vad vi gör. Angrip den jävla bitchen. Det är grejen. Varför ska vi skydda henne? Jag håller på att bli tokig. Varför skyddar vi henne?"
Bergþór Ólason tar ordet. Han är upprörd över att hon inte har velat ha sex med honom:
"Ingen brud har dragit mig mer vid näsan än den som jag inte har fått knulla."
Sigmundur Davíð Gunnlaugsson anser sig ha förklaringen till Lilja Alfreðsdóttirs agerande:
"Hon är opålitlig och hon leker med män som kvinnor kan."
Lilja Alfreðsdóttir kommenterade det som sagts på Klautur i ett inlägg på Facebook:
"Centerpartiets alltingsledamöters uttalanden är oursäktliga. En förtroendespricka har skapats mellan dem, alltinget och folket. Det språkbruk och de fördomar som i dag har gett upphov till nyhetsartiklar beskriver inkompetens, rädsla och föråldrade attityder."
En annan som hånades av centerpartisterna var Freyja Haraldsdóttir. Hon har den genetiska sjukdomen Osteogenesis imperfecta. Hon har bland annat varit ersättare i alltinget för Ljus framtid. På Klaustur hånades hon enligt DV genom att politikerna försökte härma henne och de hävdade att hon lät som en säl.

Under en längre tid diskuterade de sex politikerna kvinnliga ledamöters utseende. De talade om vilka politiker som blivit snyggare och pekade också ut alltingsledamöter som inte längre ansågs vara lika heta. De trodde enligt DV också att Íris Róbertsdóttir, som enligt Bergþór Ólason inte längre var lika attraktiv, därför skulle hamna längre ned i nästa provval för Självständighetspartiet.

Självständighetspartiets Páll Magnússon var ett annat ämne för diskussion. De förväntade sig att han snart skulle vara arbetslös.

Ingen av de sex politikerna har hittills sett några skäl att avsäga sig sin plats i alltinget. Anna Kolbrún Árnadóttir - den enda kvinnan i sällskapet - sade i går till RÚV att hon övervägde att lämna politiken. Ingen av de övriga gav uttryck för liknande tankar. Flera försvarade sig med att de inte gjort något olagligt.

Inom Folkets parti är sprickan total. Partiet har fyra ledamöter i alltinget. Två av dem var alltså på plats på Klaustur. Partistyrelsen röstade i går enhälligt - med undantag för Karl Gauti Hjaltason som då hade lämnat mötet - för att uppmana Ólafur Ísleifsson och Karl Gauti Hjaltason att lämna sina platser. Styrelsen träffas på nytt i eftermiddag för att diskutera situationen. Bägge vill dock stanna kvar i alltinget.

Inga Sæland säger i Morgunblaðið att det är omöjligt att överbrygga den spricka som uppstått. Hennes uppfattning är att både Ólafur Ísleifsson och Karl Gauti Hjaltason måste lämna sina platser. Hon anser även att de fyra centerpartisterna bör avgå. Hon påpekar att de sex politikerna gick till baren samtidigt som debatten om budgeten för 2019 pågick i alltinget:
"Jag har haft respekt för dem. Vi har varit flitiga och eniga och arbetat för många bra saker, men någonstans måste man sätta punkt när det kommer till att ta ansvar och sända ett tydligt budskap om vad som är rätt och vad som är fel. Detta är så moraliskt fel som det kan bli och väljarna förtjänar mycket bättre."
I morgon - på hundraårsdagen av Islands unionsavtal med Danmark - har en demonstration utlysts på Austurvöllur i Reykjavík i protest mot de sex alltingspolitikernas beteende. Manifestationen pågår samtidigt som det är öppet hus i alltinget. I inbjudan på Facebook uppmanas ledamöterna att ta ansvar för sitt agerande.

Här kan du läsa mer om Centerpartiets och Folkets partis besök på Klaustur.