söndag 18 november 2018

Storm och sommarvärme på Island i november

Hela 18 grader varmt var det i Skjaldþingsstaðir vid Vopnafjörður på nordöstra Island i går. Och i trakterna kring Siglufjörður och Ólafsfjörður på norra Island var det nästan lika varmt. Men samtidigt som gårdagen bjöd på sommartemperaturer drog en storm över landet. Ovädret stoppade allt inrikesflyg och utrikesflyget från Keflavík drogs med stora förseningar.

Den 21 november 1999 var det 22 grader varmt i Dalatangi på östra Island. Det är fortfarande det isländska värmerekordet för november. Riktigt så varmt var det inte i går. Men temperaturerna för årstiden var ovanligt höga. I delar av norra och nordöstra Island var det närmast temperaturer värda en värmebölja under sommaren.

En rejäl storm drog in över Island i går. Med sydliga vindar kom också höga temperaturer.

Ovädret orsakade stora problem för flygtrafiken. Allt inrikesflyg ställdes in. Flygplatsen i Keflavík stängdes aldrig men vindarna gjorde att trafiken i det närmaste låg nere under flera timmar. Det fåtal flygplan som ändå valde att landa i Keflavík fick vänta vid gejterna med passagerarna kvar ombord. Vindarna var så kraftiga att ombordstigningsbryggorna inte kunde användas.

Stormen orsakade stora förseningar. Icelandair ställde också in flera avgångar till följd av ovädret.

Med stormen kom alltså också en värmebölja som blir kvar även i dag. Varmast i går var det i Skjaldþingsstaðir på nordöstra Island. Där uppmättes 18 grader. Nästan lika varmt var det i Ólafsfjörður med 17,6 grader, 17,4 grader vid Héðinsfjörður och vid Siglunesvegur utanför Siglufjörður med 17,1 grader.

Värmen höll dessutom i sig under hela dygnet. Vid midnatt var det fortfarande över 17 grader varmt i trakterna kring Ólafsfjörður och Siglufjörður på norra Island.

I Litla-Ávík i Árneshreppur i Västfjordarna var det som mest 15 grader. Det är en temperatur som är ytterst sällsynt i regionen även under somrarna.

Blåsigast var det vid Kerlingarfjöll. Där nådde vindstyrkan 39,7 meter i sekunden. På låglandet registrerades de hårdaste vindarna vid Kolgrafarfjörður. Där var vindstyrkan som mest 30,3 meter i sekunden.

Trots värmen gjorde alltså vindarna att somliga kanske inte tyckte att det var särskilt behagligt att vistas utomhus. På sina håll kom det dessutom stora mängder nederbörd. Vid midnatt hade det under det senaste dygnet kommit 101,4 millimeter nederbörd i Ólafsvík. Det var den största mängden i befolkade områden. Vid Bláfjöll var det ännu blötare med hela 153,7 millimeter.

På södra och västra Island lägger sig vindarna under morgonen. Stormen dröjer sig kvar fram till kvällen i norr.