söndag 4 november 2018

Suðurnesjabær vinnare i omröstning om kommunnamn

Suðurnesjabær fick 75 procent av rösterna i omröstningen om ett nytt kommunnamn i Garður och Sandgerði. Men inte heller den här gången är kommunpolitikerna skyldiga att följa resultatet. Eftersom valdeltagandet inte nådde upp till 50 procent är valet inte bindande. Det blir nu upp till politikerna i fullmäktige att namnge kommunen.

I samband med vårens kommunalval gick Sandgerði och Garður ihop. Men ett halvår senare har den sammanslagna kommunen fortfarande inget namn. Trots en ny omröstning som avslutades i går kväll har namnfrågan alltjämt ingen given lösning.

Inför samgåendet fick invånare komma med förslag på namn. Totalt skickades 392 olika förslag in. Så småningom fick invånarna välja mellan fem av dessa: Útnesjabyggð, Suðurbyggð, Ystabyggð, Nesjabyggð och Heiðarbyggð.

I den första omgången segrade Suðurbyggð och Heiðarbyggð. I slutrundan fick invånarna välja mellan dessa två alternativ. Heiðarbyggð vann - men deltagandet var så lågt att politikerna i fullmäktige inte tog det namnet. I stället utlystes en ny omröstning med tre alternativ.

Suðurnesjabær fick enligt ett pressmeddelande hela 75,3 procent av rösterna. Därefter följde Miðgarður med 17,1 procent och Heiðarbyggð med 6,1 procent.

Intresset från invånarna var betydligt större den här gången. Ändå var valdeltagandet bara 34,44 procent. Av 2 709 röstberättigade var det 933 som tog ställning i namnfrågan.

Inför omröstningen hade fullmäktige bestämt att det krävdes ett valdeltagande på 50 procent för att utgången skulle bli bindande. Nu blir resultatet i stället rådgivande. Kommunpolitikerna kan alltså välja ett annat namn än Suðurnesjabær.

Namnfrågan behandlas i kommunfullmäktige den 7 november. För att den nya kommunen ska få ett namn krävs först ett beslut i fullmäktige. Det namnet måste därefter godkännas av kommunminister Sigurður Ingi Jóhannsson.

Här kan du läsa mer om turerna kring det nya kommunnamnet.