tisdag 27 november 2018

Tre av fyra islänningar nöjda med stadsdelen de bor i

Tre av fyra islänningar bor redan i dag sin drömstadsdel. Centrala Reykjavík är det område som de som inte är nöjda med sitt nuvarande boende oftast drömmer om. Mest nöjda som det är nu är personer bosatta i Reykjanesbær. Minst nöjda är invånare i Akranes. Det visar en undersökning utförd av Maskína.

Hela 74,1 procent av islänningarna tycker att de bor inom rätt postnummer - vilket alltså betyder att de anser sig bo i landets bästa stadsdel. Bara 25,9 procent svarar att de drömmer om att bosätta sig i någon annan stadsdel.

Mest förtjusta i den plats där de bor är invånare i Reykjanesbær. Där är det 92,9 procent som inte kan tänka sig något bättre ställe att bo på. Invånarna i Seltjarnarnes när nästan lika nöjda. Där svarar 90,9 procent att de redan lever i sin drömstadsdel. Tredje populärast i Hlíðar i Reykjavík med 89,2 procent.

De flitigaste drömmarna om att slå sig ned på en annan plats är i dag bosatta i Akranes. Här är det 53,3 procent som uppger att de helst vill flytta någon annanstans. Inte på någon annan plats i landet är det en majoritet som gärna vill flytta till ett annat bostadsområde.

Islänningar i åldern 18 till 29 år är de som oftast kan tänka sig en flytt. Nöjda med dagens bostadsort är höginkomsttagare och personer som har fyllt 60 år.

Det mest attraktiva området i landet är centrala Reykjavík inom postnummerområdet 101. Hit vill 14,6 procent av de islänningar som i dag är missnöjda med sitt boende flytta. Nummer två på listan över eftertraktade bostadsområden är Kársnes och Digranes i Kópavogur med 9,1 procent och trea är Hlíðar i Reykjavík med 7,3 procent.

Drömmarna om den framtida bostadsorten präglas i hög grad av det befintliga boendet. De som redan i dag bor i Reykjavík har siktet inställt på stadskärnan inom postnumret 101. De är inte intresserade av att skaffa sig en bas i glesbygd. Däremot är det ytterst få invånare i Reykjavík med omnejd som tror att de skulle trivas bättre på landsbygden.

Akureyri är mest attraktivt för islänningar som bor i Vesturland, Norðurland och Västfjordarna. Bland invånare på landsbygden är det i stället Garðabær som lockar många. Hit vill många som i dagsläget bor i Austurland.