onsdag 7 november 2018

Wow Air vände sig till Icelandair för att rädda bolaget

Knappt tre dygn tog det från att förhandlingarna började till Icelandairs köp av Wow Air var klart. Och det var Wow Air som tog initiativ till affären. Grundaren Skúli Mogensen beskriver de tre dygnen som några av de svåraste i hans liv. Efter en rejäl uppgång i måndags sjönk Icelandairs aktie något på börsen i Reykjavík i går.

När Wow Air tidigare i höstas avslutade ett utdraget arbete för att dra in det kapital som skulle hålla bolaget i luften beskrevs det som en framgång som säkrade framtiden. Kapitalet skulle räcka fram till en börsintroduktion. Därefter var förhoppningen att ett bredare ägande skulle hjälpa Wow Air.

Men redan då var det uppenbart att allt inte gått enligt grundaren Skúli Mogensens planer. Han fick inte in de summor han hade hoppats på. Han fick nobben av de tre isländska storbankerna. Och arbetet tog längre tid än förväntat.

Intresset för Wow Air på marknaden var svalt. Flygbolaget kämpade mot hård konkurrens, sjunkande beläggning, stigande bränslepriser och höga lönekostnader. Dessutom var 2018 redan ett förlorat år. I bästa fall skulle Wow Air kunna vända till vinst under 2019. Men även det var kalkyler som byggde på en mängd osäkerhetsfaktorer.

Genom åren har Skúli Mogensen ofta kritiserat Icelandair. Kritiken har i någon mån syftat till att bygga det egna varumärket. Men han har också beskrivit Icelandair som föråldrat och tungfotat.

Ändå var det till Icelandair som Skúli Mogensen vände sig i fredags. I slutändan sålde han Wow Air för en prislapp som inte blir en tiondel av den summa han hade tänkt sig bara för några månader sedan.

Varför behovet av en snabb affär uppstod är inte känt. Men hade inte läget varit akut hade han knappast sålt bolaget till huvudkonkurrenten så hastigt. Situationen har dock varit kritisk en längre tid. Och de senaste månadernas spekulationer i en eventuell konkurs och obetalda landningsavgifter har knappast gynnat bokningarna eller ökat förtroendet.

Bogi Nils Bogason, tillförordnad vd för Icelandair, säger till RÚV att initiativet till affären kom från Wow Air. Förhandlingarna inleddes i fredags efter att börsen stängt. De var klara strax före lunch i måndags. Då stoppades handeln med Icelandairs aktie på börsen i Reykjavík i samband med att nyheten om köpet presenterades.

Enligt Bogi Nils Bogason var det inte hans bedömning att Wow Air var på väg mot konkurs. Han uppger i RÚV att köpet inte innebär att varumärket Wow Air försvinner. Tanken är att bolaget ska flyga vidare på ungefär samma sätt som i dag men med ny ägare.

Inte heller är det klart hur Skúli Mogensens framtid ser ut. Det troliga är att han avgår som vd för Wow Air om affären får klartecken av Samkeppniseftirlitið, den isländska konkurrensmyndigheten. Han skriver på Facebook att de tre dygn som förhandlingarna pågick med Icelandair var bland de svåraste i hans liv:
"Ultimately I believe we have done the right thing by securing the future of WOW air as a subsidiary of Icelandair Group. Obviously this was not the original plan nor the vision I had for WOW air however given the circumstances this is our best hope to secure the long term future of WOW air, the amazing team that is working here, our passengers and not least the opportunity to build a successful sustainable tourism industry in Iceland."
Tillsammans flög Icelandair och Wow Air 77 procent av de passagerare som reste från Keflavík i september i år. Om affären går igenom får Icelandair alltså en mycket stark ställning när det gäller flyg till och från Island. Den dominerande positionen kan göra så att Samkeppniseftirlitið stoppar köpet. Men myndigheten har också möjlighet att godkänna affärer denna typ av affärer när ett av bolagen i annat fall riskerar konkurs.

Även vid ett klartecken finns det en rad avgörande skillnader mellan bolagen. Icelandair har egen personal på flygplatsen i Keflavík medan Wow Air anlitar ett annat bolag för all markservice. Piloter och servicepersonal kan inte hoppa mellan bolagen eftersom Icelandair flyger Boeing och Wow Air använder Airbus. Tillsammans har de två bolagen omkring 6 000 anställda.

Förändringar inom linjenätet blir sannolikt ett första steg. I dag har Icelandair och Wow Air 21 gemensamma destinationer. Det antalet kommer att minska. Dessutom har bägge bolagen nyligen genomfört misslyckade storsatsningar på Nordamerika. I stället är det troligt att det blir satsningar på helt nya destinationer.

Utbyggnaden av linjenäten har inte lett till någon ökning av passagerare i samma takt. Icelandair presenterade i går siffror som visade att bolaget flög 353 000 resenärer under oktober. Det motsvarade en ökning med 10 procent jämfört med 2017. Men beläggningen av flygstolarna sjönk från 83 procent till 81 procent. På flygen till Nordamerika var beläggningen bara 78 procent medan beläggningen till Europa var 86 procent.

Icelandairs aktie steg i måndags med drygt 39 procent. I går backade kursen med 1 procent till 10,89 isländska kronor. Totalt handlades aktier i Icelandair för över 1 miljard - vilket är långt över genomsnittet.

Här kan du läsa mer om försäljningen av Wow Air.