tisdag 11 december 2018

Forskare bojkottar skandalpolitiker efter hånet på Klaustur

Anna Kolbrún Árnadóttir var den som ledde hånet mot Freyja Haraldsdóttir under barrundan på Klaustur. Nu bojkottar fem forskare i handikappvetenskap allt samarbete med alltingets välfärdsnämnd så länge som hon sitter kvar. Men Anna Kolbrún Árnadóttir har inga planer på att lämna sin plats i nämnden.

De sex politiker som drack alkohol och bland annat hånade personer med funktionsnedsättning och kränkte kvinnor under en barrunda på Klaustur i Reykjavík har de senaste dagarna hållit sig undan medierna. Centerpartisten Anna Kolbrún Árnadóttir har inte ställt upp på någon intervju på snart två veckor.

Enda undantaget var en intervju som publicerades i Morgunblaðið i förra veckan. Under utekvällen på Klaustur var Anna Kolbrún Árnadóttir drivande i hånet mot Freyja Haraldsdóttir. De politiker från Centerpartiet och Folkets parti som var på plats gjorde sälläten och skämtade om att hon använder rullstol.

Anna Kolbrún Árnadóttir fick inga frågor i Morgunblaðið om hånet mot Freyja Haraldsdóttir. RÚV skriver att Hólmfríður Þórisdóttir, som arbetar åt Centerpartiet i alltinget, är syster till Anna Lilja Þórisdóttir, den journalist som intervjuade Anna Kolbrún Árnadóttir. Hólmfríður Þórisdóttir är också gift med Sigurður Ragnarsson, en av partiets grundare.

Nu står det klart att fem forskare i handikappvetenskap vid Háskóli Íslands inte längre tänker samarbeta med alltingets välfärdsnämnd. Bojkotten är en protest mot att Anna Kolbrún Árnadóttir sitter i nämnden.

Bojkotten beror enligt Kjarninn på Anna Kolbrún Árnadóttirs uttalanden om personer som har funktionsnedsättningar. När nämnden behandlar frågor som rör dessa personer brukar forskarna fungera som experter.

Piratpartiets Halldóra Mogensen är nämndens ordförande. Hon säger till RÚV att en bojkott får stora negativa effekter för nämndens arbete. Hon anser att Anna Kolbrún Árnadóttir bör avgå:
"Det vore mest naturligt. Om det fanns en normal politisk kultur här hemma så skulle människor avgå i denna situation."
Anna Kolbrún Árnadóttir säger till RÚV att hon inte tänker avgå. Talmannen Steingrímur J. Sigfússon beskriver situationen som unik. Aldrig tidigare har forskare nekat att medverka som experter med hänvisning till en enskild ledamots beteende. Þorsteinn Sæmundsson, alltingsledamot för Centerpartiet, säger till Vísir att hon fortfarande har partiets förtroende och att det inte diskuterats att byta ut henne.

Centerpartiets ledare Sigmundur Davíð Gunnlaugsson deltog även han i hånet och kränkningarna under barrundan. Inte heller han har några planer på att avgå. I fredags klev han upp i alltingets talarstol för att motivera sin röst i voteringen om regeringens budgetproposition. Sex andra ledamöter reste sig då upp och gick.

De sex som manifesterade mot Sigmundur Davíð Gunnlaugsson var Socialdemokraternas Guðjón Brjánsson, Helga Vala Helgadóttir och Oddný G. Harðardóttir, Framstegspartiets Þórunn Egilsdóttir och Halla Signý Kristjánsdóttir samt Folkets partis Inga Sæland. Under utekvällen på Klaustur kallades Inga Sæland för en "galen fitta" och Oddný G. Harðardóttir dömdes ut som en "apekatt" som varken kunde, ville eller visste något.

Halla Signý Kristjánsdóttir säger till Vísir att det inte var en planerad aktion från de sex ledamöterna:
"Men detta var en känsla som vaknade och som behövde åtlydas. Man måste stå upp för kvinnor. Man kan inte göra annat."
De fyra centerpartister som deltog i barrundan vände sig i torsdags till Persónuvernd för att få myndigheten att undersöka om inspelningen av deras samtal var laglig och vem som låg bakom den. Dagen därpå trädde Bára Halldórsdóttir fram i Stundin. Som en homosexuell kvinna som har en funktionsnedsättning kände hon sig personligen kränkt av politikernas uttalanden.

Bára Halldórsdóttir berättar att hon gick in på Klaustur för att ta en kopp kaffe i väntan på en sammankomst. När hon väl började lyssna på de sex alltingsledamöterna tyckte hon att det som sades var så anmärkningsvärt att hon spelade in samtalen:
"Jag blev chockad när jag hörde hur alltingsledamöterna talade. För att vara ärlig trodde jag inte på mina egna sinnen. Så jag började att spela in utan att tänka längre än så. Ju mer som jag lyssnade, desto argare blev jag eftersom mäktiga människor hade samlats där för att på allmän plats spy ut sitt hat mot minoritetsgrupper. Jag anser att det var rätt att upplysa allmänheten om det som försiggick där och när jag tänker efter är jag stolt över det."
Enligt jurister som RÚV talat med riskerar Bára Halldórsdóttir en rättsprocess för att ha kränkt de sex alltingspolitikernas integritet genom inspelningarna. Hon säger till RÚV att hon inte är rädd för en rättegång och att hon vid en fällande dom stolt skulle skriva in den i meritförteckningen. Hon har från jurister också fått erbjudande om gratis bistånd om det skulle bli en rättsprocess.

Bára Halldórsdóttir har även överlämnat inspelningarna till alltinget. Där ska en etisk nämnd pröva om de sex ledamöterna brutit mot det etiska regelverket.

Under barrundan på Klaustur deltog - utöver de fyra ledamöterna från Centerpartiet - också två ledamöter från Folkets parti. Sigmundur Davíð Gunnlaugsson ska under ett möte med andra partiledare ha antytt att initiativet till mötet kom från Folkets partis Ólafur Ísleifsson och Karl Gauti Hjaltason. De ska ha varit intresserade av att byta parti - och det skulle alltså inte ha rört sig om något värvningsförsök från Centerpartiets sida.

Ólafur Ísleifsson förnekar i Vísir att han eller Karl Gauti Hjaltasón ska ha tagit initiativ till mötet.

Här kan du läsa mer om skandalen på Klaustur.