onsdag 19 december 2018

Första nya huset i Eyri i Ingólsfjörður på över 70 år

För första gången på över 70 år byggs ett nytt hus i Eyri i Ingólfsfjörður. Men det betyder inte att det som en gång var ett litet samhälle kommer att få nytt liv året runt. Det är Guðjón Egill Ingólfsson som bygger ett sommarhus. Själv föddes han i Eyri 1956. Sedan familjen övergav Eyri har han återvänt på somrarna.

Ingólfsfjörður i Árneshreppur i Västfjordarna har fått sitt namn efter Ingólfur Herröðarson, son till Herröður hvítaský som ska ha dödats av den norske kungen Harald hårfagre. Han slog sig ned i fjorden strax efter att de första bosättarna kommit till Island under sent 800-tal.

Länge fanns det bara enstaka gårdar runt Ingólfsfjörður. Det började ändras 1915 då norska fiskare började salta sill i Ingólfsfjörður. De närmaste åren byggdes flera mindre salterier. Vid Eyri började något som liknade ett samhälle att växa fram.

Det stora steget togs 1942. Då påbörjades bygget av en sillfabrik. Det var det andra jättebygget i kommunen på kort tid. I grannorten Djúpavík byggdes en ännu större fabrik 1934.

I Eyri stod fabriken klar 1944 - men samma år försvann sillen från regionen. Mindre fångster gjordes under de närmaste åren, men de var långt ifrån tillräckliga för att kunna hålla fabriken i gång. En satsning på räkfiske och sillfiske i närliggande Húnaflói misslyckades också.

Fabriken i Eyri lades ned 1952. Maskineriet såldes till andra fabriker medan byggnaderna än i dag står kvar och förfaller. Ägarna varnar numera besökare för att gå in i något av husen eftersom de inte är säkra.

De sista året runt-boende flyttade från Eyri 1971. Sedan dess har orten varit öde förutom några få sommarmånader. Då återvänder släktingar till de sista bofasta till platsen.

Guðjón Egill Ingólfsson föddes i Ingólfsfjörður 1956. Familjen bodde i ett hus som pappan byggde tio år tidigare - och det var också ända till nu det senaste huset som byggts i Eyri. Men några år senare flyttade familjen och har sedan dess alltså bara använt huset som sommarstuga.

Men nu bygger Guðjón Egill Ingólfsson nytt i Eyri. Det handlar dock inte om något året runt-boende. Skälet till att han bygger är att han tycker att det blivit lite trångt när hela släkten samlas på somrarna. Han säger till Vísir att det främst handlar om att ordna mer plats åt sig själv:
"Så att jag inte är i vägen för dem i familjens hus när de kommer."
Eyri har alltså varit öde under stora delar av året ända sedan 1971. Det tror inte Guðjón Egill Ingólfsson kommer att ändras. Dessutom ser det nu ut som att hela kommunen kan vara på väg att avfolkas. I vinter blir det färre än tjugo personer som stannar i Árneshreppur. Han tror dock att kommunen åtminstone kommer att leva upp under somrarna:
"Även om året runt-boendet just nu kanske tycks vara på väg att försvinna i denna bygd så har den på ett annat sätt en ljus framtid framför sig. Det råder ingen tvekan om det."
Här kan du läsa mer om Eyri.