söndag 9 december 2018

Gästblogg: Jag döper honom till Rolf Krake ... sa Albert

Albert Engströms självporträtt till häst, akvarell.
Omslagsteckning till boken Åt Häcklefjäll. Minnen från en Islandsfärd.

Varför hade Albert Engström en islandshäst i sin ägo i stallet? Redaktör'n Engström var ju mer känd som seglare och harjägare än som ryttare. Kunde han överhuvudtaget rida? Varför döper man en häst till Rolf Krake?

Jag döper honom till Rolf Krake ... sa Albert
Under många år har jag tillbringat midsommarhelgerna vid Väddö kanal i närheten av Grisslehamn, färjeläget mot Åland. Ett besök i Albert Engströms hem och ateljé i Grisslehamn står alltid på programmet. Varje besök ger mig ny kunskap om denne mångsidige tecknare, historieberättare, författare, resenär och sällskapsmänniska.

Engström (1869-1940), Albert som han allmänt kallades och kallas, är en av de få som tagit plats i båda akademierna – Kungliga Akademien för de fria konsterna (1919) och Svenska Akademien (1922).

Nordisten
Engströms nordiska förankring är inte att ta miste på. Hans hem i Grisslehamn bär syn för sägen. I bostaden står det nordisk litteratur i hyllorna, i ateljén finns det både en narvalsbete och en grönlandskajak samt betsel och sitgbyglar som till Alberts islandshäst. Den dansk-grönländske polarfararen och antropologen Knud Rasmussen var hans protégé och vän. Albert gjorde många seglatser till Åland och fasta Finland samt till den norska kusten. Seglingar och resor i Norden har han beskrivit i flera av sina verk. Hans mest kända ”reseskildring”, numera smått klassiska verk, är emellertid boken ”Åt Häcklefjäll. Minnen från en Islandsfärd”, som kom år 1913, ett resultat av den långa resan till Island år 1911.

Engström-gården i Grisslehamn
År 1902 förvärvade Albert och Sigrid Engström kaptensbostället Agustenborg i Grisslehamn. Besöker man Engström-gården är det nästan ofrånkomligt att man utöver corps-de-logis på väg ut till ateljén, på en bergknalle med vidunderlig utsikt över Ålands hav, passerar en ladugårdsliknande byggnad, som tidigare även fungerat som vedbod, svinstia, kobås och stall. I stallet fanns hans islandshäst Rolf Krake. På gården fanns dessutom Krut och Kula, två småländska stövare, idealiska jakthundar, en australisk stepphund, en s.k. dingo, och två siamesiska kattor.

I boken ”Bouppteckning” (1930) skriver Albert på sitt finurliga sätt, på tal om djur: ”Jag hade för längesedan en oskiljaktig trio på gården, en griskulting, en hundvalp och en kattunge, vilka slöto ett innerligt vänskapsförbund. Men de växte upp och det stränga, det obevekliga livet tvang dem till skilsmässa. De hade sovit i samma korg och delat ljuvt och lett tills korgen blev för liten. En kom i hundgård, en åts upp, en sköts av någon fågelvän – alla mötte de sina sedan tidernas början bestämda öden.” Albert lovade sig själv att aldrig mera ha djur.

Jag döper honom till Rolf Krake ...
Jag har ibland funderat på Rolf Krake. Varför hade Albert en islandshäst i sin ägo i stallet? Redaktör'n Engström var ju mer känd som seglare och harjägare än som ryttare. Kunde han överhuvudtaget rida? Varför döper man en häst till Rolf Krake? Brukade han rida ut med hästen bland fiskarena i Grisslehamn eller lät han sina gäster göra en ridtur före supén? Lät han svenska folkets Evert, som några år var förlovad med dottern Malin, rida på Rolf, som träning inför Everts ritter på Pampas? Undringar förvisso, men ändå relevanta.

Förklaringen är egentligen lätt att finna. En del av sanningen berättas i ”Åt Häcklefjäll”. När han seglade in bland de isländska fjordarna och ville färdas inåt land fanns det bara två sätt att sig fram, antingen att ge sig ut på strapatsrika fotvandringar eller nog så påfrestande ritter. När fartyget Emma lagt till i fiskeläget i Siglufjördur ville man besöka Akureyri för att bl a träffa den svenske konsuln Tulinius, inhandla souvenirer, äta och dricka gott. Att ta sig dit var endast möjligt på hästryggen.

Eftersom det var 22 år sedan Albert red på en trettioårig mjölkhäst, utan onda avsikter, från en herrgård i Småland till Vimmerby för att hämta posten ville han rida på ”en lugn fåle”. Men ack, skriver Albert, ”Sadeln var trasig och föga inbjudande att sitta i. Och dessutom lade djuret öronen bakut på ett olycksbådande sätt, samtidigt med att det fixerade mig ondskefullt. Hästen strök bakåt tills han kom till närmaste husvägg ……..började gnida mig mot väggen, som var hård och beklädd med bölgeblik (norska för korrugerad plåt). Vid ett tillfälle, då han hämtade andan, passade jag på att hoppa av. … Jag ville ha en annan.”

Albert red till Akureryri, träffade konsul Tulinius, handlade och festade. Nu hade han fått god träning att rida på en islandshäst, en ras med stark egensinnig vilja. Nästa ritt gick bl. a. till det storslagna vattenfallet Godafoss, den närbelägna vilda, laxrika floden Laxá och det sagoomspunna, dimhöljda, vackra Myvatn. Några vägar fanns inte på den tiden, endast ridstigar, upptrampade och ibland farliga att traska i, men den nye hästen som Alberts färdades på var lugn och säker. Albert skriver: ”Den hästen, jag rider nu, vill jag ha med hem till Grisslehamn. Jag lägger bort titlarna med honom och han tycks nicka god mening, där han lotsar mig ned i dalen igen.”

Albert Engströms självporträtt till häst, akvarell.
Omslagsteckning till boken Åt Häcklefjäll.
Minnen från en Islandsfärd.

Längre fram på denna ridtur, där häst och ryttare tycks ha funnit varandra, präntar Engström: Jag vill fortfarande äga hästen jag rider på. Och det visar sig, att han är eftersökt, en framstående häst på Nordisland. Jag döper honom till Rolf Krake och han tyckes ha intet emot detta tilltalsord. Jag slår honom inte och jag ser i hans fast slutna mungipor en allvarlig avsikt att titta efter hur det ser ut i Grisslehamn.”

Varför Albert döper hästen till Rolf Krake är mig en gåta. Rolf Krake var enligt vissa källor en sagokung i början av 500-talet med säte i den danska orten Lejre på Själland. Kungen var dessutom en heroisk kämpe, som dog i ett nesligt överfall på Lejre. Det hävdas att kungen var avlad i blodskam. Om detta är sant vet ingen, jag tvivlar på sanningshalten. Den som vill veta mera om sagokungen kan läsa om honom i Alf Henriksons ”Ända från Vendelkråka”.

Tillåt mig tro att det främst var sagoskimret kring kungen som tjusade Albert och fick honom att döpa hästen till Rolf Krake. Detta är en möjlig förklaring till att Alberts sonson Rolf kristnats efter hästen och som är bär namnet med stolthet. Rolf Engström har just nu det hedersamma uppdraget att vara ordförande i Albert Engström Sällskapet. Det verkar på mig vara mycket logiskt.

Det sägs att en generös ”isländing” som satte pris på Albert förärade honom hästen. Jag utgår ifrån att Rolf Krake seglades hem med båt, men vilken väg och hur lång tid det tog har jag inte listat ut. Det är dessutom ovidkommande.

Storimport av islandshästar först år 1910
Engström skriver någonstans att islandshästen som ras var väl känd i Sverige när han köpte sin häst i Siglufjördur, men där tror jag Albert övertolkade läget en aning. Importen av islandshästar till Sverige hade visserligen pågått sedan slutet av 1800-talet, men i förhållandevis liten skala. Islandshästarna hade ett solitt rykte om sig att vara ihärdiga arbetshästar. Men, den första stora importen av dessa små hästar skedde dock först år 1910, året innan Alberts strandhugg i Island. Det var en agronom AE Colliander som drev ett bolag med import av islandshästar. Den första kontingenten som kom bestod av 350 hästar, som spreds över Sverige som arbetshästar. Importen av islandshästar för ridsport startade först i slutet av 1960-talet. Idag finns det 30 000 registrerade islandshästar i Sverige, cirka 500 importeras varje år och det fölas 1000 per år. Men det är en annan historia.

Hästen, säger Albert i ”Bouppteckning”, ”hade rätt så svårt att finna sig i de nya förhållandena. Han var rädd för mitt höga gräs och fnyste föraktfullt åt havre. Han gick helst nere i stranden och åt tång samt tog sig då och då en simtur, men så småningom lärde han sig den svenska hästdieten och blev nästan som en pojke i fråga om att sätta i sig äpplekart. Han hade en natt kommit in på gården och ätit ett par tunnor äpplen på mitt bästa träd. Magen såg ut som en potatissäck och släpade nästan i gräset, men han överlevde det – ty han hade ju hästmage.” Inte nog med det, Rolf Krake blev tydligen med tiden tämligen bortskämd och fick som vana att traska in i Engströmsgårdens matrum fram till ett hörnskåp där han visste att det fanns socker.

Hur länge Rolf Krake tillhörde familjen Engström är mig obekant, men enligt uppgift pensionerades trotjänaren och skänktes bort till en bonde på Tomta i närheten. När Rolf Krake töltade iväg till sin asahimmel för att träffa sina hästfränder saknades han av familjen Engström. Det tror jag mig våga anta.

Stig Lundström
(1935-2015) bokantikvarie, centralbyråkrat, nordist, poet, skribent och författare
Ursprungligen publicerad 22 juni 2014 av Samfundet Sverige-Island