lördag 1 december 2018

Hyra lägenhet i Reykjavík dyrast i hela Norden

En tvårummare i Reykjavík kostar i snitt 188 000 isländska kronor i månaden. Det gör lägenhetshyrorna i den isländska huvudstaden till de högsta i hela Norden. Men bostadspriserna för den som vill köpa i Reykjavík är däremot lägre - åtminstone för den som inte behöver låna till köpet. Det visar en rapport från Íbúðalánasjóður.

På Island finns varken allmännytta eller hyresreglering. Efter finanskraschen för tio år sedan ökade efterfrågan efter hyreslägenheter dramatiskt. Det fick också hyrorna att skjuta i höjden. Efterfrågan är fortfarande stor - och priserna fortsätter att stiga i en takt som inte återfinns i något annat nordiskt land.

En genomsnittlig hyrestvåa i centrala Reykjavík kostar 188 000 isländska kronor i månaden. Det gör Reykjavík till den dyraste huvudstaden i Norden. I Köpenhamn - som är näst dyrast - kostar motsvarande lägenhet 164 000 kronor. Lägst är snitthyran i Tórshavn. I Färöarnas huvudstad kostar en tvåa i centrum 110 000 kronor i månaden.

Reykjavík har de högsta hyrorna i samtliga kategorier. Även månadshyrorna för tvåor utanför centrum samt fyror i och utanför centrum är Nordens dyraste.

Att köpa bostad i Reykjavík är inte lika dyrt. Det genomsnittliga kvadratmeterpriset i centrum är 541 788 isländska kronor. I Stockholm - som är dyrast - är priserna de dubbla. Där kostar en lägenhet i stadskärnan 1 103 544 kronor per kvadratmeter. Även här är Tórshavn billigast med ett snitt på 358 909 kronor.

Utanför centrum kostar den genomsnittliga bostaden i Reykjavík 418 882 kronor per kvadratmeter. I Oslo - som är dyrast i denna kategori - går en kvadratmeter utanför stadskärnan på 680 288 kronor. I Stockholm är priset 663 172 kronor.

Men det är mer än priserna som påverkar kostnaderna för köparna. Íbúðalánasjóður påpekar att det är mycket dyrare att låna på Island än i övriga Norden. I praktiken kan det innebära att månadskostnaderna skiljer sig mindre åt än vad priserna ger sken av.