söndag 23 december 2018

Jäst rocka äts främst av män på isländska landsbygden

Var tredje islänning äter jäst rocka i dag på Þorláksmessa. Traditionen är starkast bland äldre och på den isländska landsbygden. Det är dessutom betydligt fler män än kvinnor som tänker äta rocka under dagen. Den starkt luktande jästa fisken har få anhängare bland unga islänningar. Det visar en undersökning utförd av MMR.

Þorláksmessa - som infaller i dag den 23 december - är av tradition den dag då det äts jäst rocka. Rätten kan sägas vara en isländsk motsvarighet till surströmming. Den känns nämligen igen på den säregna lukten. Den gör också att många föredrar att äta rocka på restaurang i stället för att tillaga den i hemmet.

Rocka är dock ingen tradition för alla. Det är alltjämt en minoritet som äter rocka i dag. Nu uppger 35,3 procent att den jästa fisken kommer att finnas på tallriken under dagen, en ökning med 0,8 procentenheter jämfört med förra julen.

I år återhämtar sig alltså intresset för rocka något jämfört med 2017. Då gjordes den lägsta noteringen sedan MMR 2011 började fråga islänningarna om matvanorna dagen före julafton. Rockan var populärast 2013 då 42,1 procent var beredda att stå ut med lukten för att få i sig den jästa fisken.

Intresset för att äta rocka varierar mellan olika grupper. Fisken är betydligt populärare bland män, pensionärer och islänningar bosatta på landsbygden. Färre är entusiasterna bland kvinnor, islänningar i åldern 18 till 29 år och boende i huvudstadsregionen.

Det är i år färre kvinnor som väljer rocka till huvudrätt. Däremot är det fler män som tänker sätta i sig fisken under dagen.

Mest traditionsbundna är Centerpartiets väljare. Där svarar hela 54 procent att de kommer att äta rocka i dag. Minst förtjusta är Piratpartiets sympatisörer. Bland piratanhängarna är det bara 22 procent som kommer att konsumera rocka.

Här kan du läsa mer om konsumtionen av rocka.