tisdag 4 december 2018

Katrín Jakobsdóttir går med i Progressive International

Katrín Jakobsdóttir ansluter sig till Progressive International. Hon skriver på Facebook att hon accepterat inbjudan från Bernie Sanders och Gianis Varfoufakis om att delta i uppbyggandet av organisationen. Hon vill kämpa för en rättvisare värld. Katrín Jakobsdóttir anser dessutom att det är viktigt med internationellt samarbete för den politiska vänstern.

Den amerikanske senatorn Bernie Sanders och Greklands tidigare finansminister Gianis Varfoufakis arbetar nu med att bygga upp Progressive International. Syftet är att skapa en gräsrotsrörelse för global rättvisa.

Katrín Jakobsdóttir, statsminister och ledare för Gröna vänstern, har bjudits in till att delta i uppbyggandet av organisationen. Hon skriver på Facebook att det är viktigt att vänstern samarbetar över nationsgränserna. Hon vill bland annat bekämpa rasism, kvinnohat och främlingsfientlighet. Hon uppger att hon tackar ja av två skäl:
"För det första anser jag att det är mycket viktigt att vi i förening reagerar mot maktspråksströmningar i världen, som är ett direkt hot mot demokrati och mänskliga rättigheter, förutom att undergräva demokratins grundstenar som rättsväsendet och självständiga medier. För det andra vill jag stödja den positiva syn som ligger till grund för Progressive International, och det är kampen för allmän välfärd, trygghet och värdighet för alla människor."
Katrín Jakobsdóttir är den första isländska politikern som ansluter sig till initiativet.