torsdag 6 december 2018

Lilja Alfreðsdóttir: Centerpartister på Klaustur är våldsmän

Våldsmän som borde be förbehållslöst om ursäkt i stället för att försöka fly det egna ansvaret. Så beskriver kultur- och utbildningsminister Lilja Alfreðsdóttir de tre centerpartisterna Sigmundur Davíð Gunnlaugsson, Gunnar Bragi Sveinsson och Bergþór Ólason. Hon tror att vissa av deras kommentarer under skandalbesöket på Klaustur beror på avundsjuka.

Som ledare för Framstegspartiet var Sigmundur Davíð Gunnlaugsson den som öppnade dörren för Lilja Alfreðsdóttir in i politiken. När han själv förlorade kampen om ordförandeposten och i stället grundade Centerpartiet valde hon att inte följa med. Inför förra valet sade han ändå att han räknade henne som en allierad.

För två veckor sedan - när Sigmundur Davíð Gunnlaugsson och tre ytterligare alltingsledamöter från Centerpartiet samt två från Folkets parti drack och pratade på baren Klaustur i Reykjavík - visade det sig att åsikterna förändrats. Han hävdade att hon var opålitlig och att hon använde sin sexighet för att klättra i karriären.

Partikamraterna Gunnar Bragi Sveinsson och Bergþór Ólason kallade henne en jävla bitch och ville attackera henne politiskt. Bägge ville också ha sex med henne - något som Sigmundur Davíð Gunnlaugsson sade sig ha förståelse för. Bergþór Ólason sade att hon var den första framstegspartisten som skulle duga åt hans pitt. Han var dock frustrerad över att hon inte varit intresserad av att ha sex med honom.

Lilja Alfreðsdóttir gav i går den första längre intervjun efter att skandalen på Klaustur avslöjats. Hon sade till RÚV att hon tagit mycket illa upp av kommentarerna:
"Jag tyckte att det var förskräckligt. Det kom som en total överraskning över att de kunde prata på det sättet. Jag upplevde detta som våld fullt ut. De är våldsmän och jag säger - och detta är mycket tydligt enligt min mening - att våldsmän inte har makten över dagordningen i det isländska samhället."
Hon var mycket kritisk till hur Centerpartiet hanterat skandalen. Lilja Alfreðsdóttir hade fått sms från Sigmundur Davíð Gunnlaugsson och Gunnar Bragi Sveinsson. Ingen av dem hade försökt ringa henne. Bergþór Ólason hade hon inte hört något av på något sätt. Lilja Alfreðsdóttir sade till RÚV att hon från Sigmundur Davíð Gunnlaugsson fått något som liknade en ursäkt:
"Han försöker att göra det men jag säger att en stark individ inte ger sig in i en sådan resa mot sina medmänniskor. En stark individ ber om förlåtelse och ber om ursäkt och försöker inte bagatellisera saken som man har gjort, att sprida ansvaret. Där ska det bara bes om ursäkt och göra det och mena det."
Lilja Alfreðsdóttir trodde att uttalandena bottnade i avundsjuka. Hon sade till RÚV att det fanns goda skäl till att Framstegspartiet och inte Centerpartiet satt i regeringen:
"De är bara förbittrade över att Framstegspartiet sitter i regeringen och att människorna i landet har efterfrågat stabilitet i politiken. Det som dessa våldsmän erbjuder är allt annat än stabilitet, vänlighet och att ha respekt för sina medmänniskor."
Efter intervjun skrev hon på Facebook att hon tackade för det stöd som hon fått de senaste dagarna. Lilja Alfreðsdóttir uppmanade centerpartisterna att ta ansvar för sina ord och handlingar.

Den fjärde centerpartisten på Klaustur var Anna Kolbrún Árnadóttir. Hon har tidigare sagt att hon övervägt att avgå efter skandalen. Hon sade i en intervju i Morgunblaðið i går att hon kommit fram till att hon tänker stanna i alltinget:
"Jag inser att jag lät detta pågå. Men samtidigt inser jag helt och fullt att det inte är mitt ansvar att stoppa att berusade människor pratar. Jag borde ha gått tidigare än vad jag gjorde. Det är otroligt många 'jag borde'."
Precis som Sigmundur Davíð Gunnlaugsson hävdar Anna Kolbrún Árnadóttir att de inte hånade Freyja Haraldsdóttir, en opinionsbildare som har en funktionsnedsättning, genom att göra sälljud. Hon säger att det som hörs på bandet är ljud utifrån. Fördomarna fanns enligt henne inte hos centerpartisterna. I stället är det enligt Anna Kolbrún Árnadóttir den journalist som skrev artikeln om sällätena som är fördomsfull.

Sigmundur Davíð Gunnlaugsson säger till Vísir att han inte avgår eftersom han tänker utnyttja möjligheten till att bättra sig. Han tror att han kommer att kunna samarbeta med de politiker som han på olika sätt hånat och kränkt:
"Jag tror att det kommer att gå eftersom jag har lång erfarenhet av att arbeta med människor som har sagt mycket fula saker om mig. Kallat mig ful, fet och psykiskt sjuk."
Ett annat skäl till att Sigmundur Davíð Gunnlaugsson inte avgår är att det rörde sig om ord. Han säger till Vísir att det är viktigt att skilja på ord och handlingar:
"Där gällde det ord, inte handlingar. Det gällde ord som de som sade dem sade i tanklöshet och upphetsning. ... Ord har konsekvenser, ja, men i detta fall är det samtidigt ord som inte hörs någonstans inga konsekvenser."
Anna Kolbrún Árnadóttir har de senaste dagarna dessutom ställts mot väggen för felaktigheter i hennes meritförteckning på alltingets webbplats. Där stod det att hon var terapeut - något som inte stämde och som inte vem som helst får kalla sig eftersom det är en skyddad titel. Hon sade sig också ha varit chefredaktör för tidskriften Glæður trots att hon i själva verket ingick i redaktionsrådet.

Titeln var dock ett misstag från alltingets sida. Chefredaktörsuppdraget var däremot ett felaktigt påstående från Anna Kolbrún Árnadóttir. Meritförteckningen ändrades i går efter en uppmaning på Facebook från Félag íslenskra sérkennara, den förening för speciallärare som ger ut tidskriften.

Alltingets grundlags- och tillsynsnämnd beslutade i går att kalla Bjarni Benediktsson, Guðlaugur Þór Þórðarson, Sigmundur Davíð Gunnlaugsson och Gunnar Bragi Sveinsson till ett sammanträde. Skälet är Gunnar Bragi Sveinssons och Sigmundur Davíð Gunnlaugssons påståenden under barrundan om att de genom politisk kohandel säkrat en ambassadörspost åt Gunnar Bragi Sveinsson. Detta har båda senare förnekat. Såväl Bjarni Benediktsson som Guðlaugur Þór Þórðarson har sagt att det inte finns någon sådan överenskommelse.

Här kan du läsa mer om skandalen på Klaustur.