onsdag 26 december 2018

Häktad för bilinbrott i Reykjavík - tar sig in i Dacia Duster

En man misstänks för omkring 70 bilinbrott i centrala Reykjavík - och han har bara brutit sig in i turistfavoriten Dacia Duster. Inbrotten har pågått ända sedan i somras. Mannen sitter nu häktad men nekar till alla anklagelser. Han misstänks ha kommit över värdesaker som datorer och fotoutrustning. En del av stöldgodset har återfunnits.

Dacia Duster är ett av de populäraste hyrbilsvalen bland turister till Island. Men sedan i somras har just denna modell varit särskilt utsatt för inbrott i centrala Reykjavík. Polisen misstänker nu enligt Vísir att en man har brutit sig in i omkring 70 bilar av denna typ under nästan fyra månaders tid.

Mannen greps den 20 november i Reykjavík. Då fastnade han på övervakningsbilder och kunde identifieras efter ett bilinbrott. Han bröt sig in i en Dacia Duster och stal en bärbar dator ur bilen.

Vid gripandet hade mannen den stulna datorn med sig. Han hade också utrustning som kan användas till bilinbrott. Mannen hävdade att han hade hittat datorn i en papperskorg vid Hallgrímskirkja.

Han häktades vid Landsréttur för ytterligare fem inbrott. Andra övervakningsbilder visade hur samma man den 18 november tog sig in i en Dacia Duster. Han stal fotoutrustning, drönare, datorer och kameror till ett värde av 1,7 miljoner isländska kronor. Dessutom stal han pass och id-handlingar. Delar av stöldgodset överlämnades direkt till väntande personer. Bara delar av stöldgodset har återfunnits.

Samma dag polisanmäldes ett bilinbrott där kameror, fotoutrustning, datorer och en Ipad stals till ett värde av 350 000 isländska kronor. När mannen greps hade han just denna Ipad och ett minneskort från samma inbrott i sin ryggsäck. Han hävdade att han fått surfplattan av en vän.

Även den 12 november misstänks mannen för två olika inbrott. Vid ett av inbrotten stals kläder. När han greps för att senare släppas samma dag hade mannen den stulna rocken på sig. Även denna gång påstod han att han hade fått den som en gåva. Vid gripandet hade han dessutom med sig värdesaker från det andra inbrottet, bland annat en klocka av märket Casio.

Mannen sitter nu häktad till mitten av januari nästa år. Eftersom han misstänks ha fortsatt begå brott trots att han sedan tidigare misstänks för andra bilinbrott ansåg domstolarna att det fanns skäl att häkta mannen.

Eftersom just Dacia Duster är mycket populär som hyrbil körs den i stor utsträckning av turister. Det betyder också att den ofta står parkerad med mängder av värdesaker i bagaget. Det tros vara därför som mannen inriktat sig på denna modell.

Här kan du läsa häktningsbeslutet från Landsréttur.