lördag 29 december 2018

Ny tunnel är varmaste platsen på Island

När Vaðlaheiðargöng öppnades för trafik kortades inte bara avståndet mellan Akureyri och Egilsstaðir på ringvägen. Island fick också en ny plats som skulle kunna sätta värmerekord. I den nyöppnade tunneln är det nämligen 21 till 26 grader varmt även under vintern. Skälet till den ständiga värmeböljan är varmvatten som strömmar intill tunneln.

Tunnlar ingår inte i de platser där Veðurstofa Íslands mäter temperaturer. Annars hade sannolikt Hvalfjarðargöng varit Islands varmaste plats ända sedan invigningen 1998. Längst in i tunneln brukar temperaturerna som lägst ligga omkring 10 grader. Ett av skälen till de höga temperaturerna är att det bland annat finns en källa med 64 grader varmt vatten vid tunneln.

Nyligen öppnades Vaðlaheiðargöng för trafik. Här följer varmvatten tunnelns sträckning under ett betydligt längre avsnitt. Sedan den 7 478 meter långa tunneln invigdes har flera bilister reagerat på värmen inne i tunneln. Valgeir Bergmann, vd för tunnelbolaget Vaðlaheiðargöng hf, säger i Morgunblaðið att värmeböljan i tunneln är här för att stanna:
"Allmänt är det så i tunnlar på Island att frosten inte når mer än omkring en halv kilometer in och oftast ligger temperaturen på runt 10 grader."
Men förutsättningarna i Vaðlaheiðargöng gör alltså att den tunneln slår nya värmerekord - även om det inte rör sig om några rekord som får plats i Veðurstofa Íslands statistik.

Invigningen av Vaðlaheiðargöng innebär också att ringvägen kortas med 16 kilometer. Den gamla sträckningen över Víkurskarð kommer att hållas öppen för trafik. Avgiften för att använda tunneln blir 1 500 isländska kronor från och med den 2 januari 2019.

Här kan du läsa mer om Vaðlaheiðargöng.