fredag 7 december 2018

Sigmundur Davíð Gunnlaugsson: Sårande kallas våldsman

Centerpartiet vill lägga skulden för skandalen på Klaustur på en kultur i alltinget. Och partiledaren Sigmundur Davíð Gunnlaugsson säger sig aldrig ha blivit så sårad som när tidigare partikamraten Lilja Alfreðsdóttir kallade honom våldsman. Samtidigt får Anna Kolbrún Árnadóttir kritik i ett unikt uttalande av alltingets kanslichef.

Lilja Alfreðsdóttir, kultur- och utbildningsminister samt vice ordförande för Framstegspartiet, var den som kanske fick de allra grövsta kommentarerna riktade mot sig under sex alltingspolitikers barrunda på Klaustur i Reykjavík. Två centerpartister - Gunnar Bragi Sveinsson och Bergþór Ólason - fantiserade om att ha sex med henne, en känsla som Sigmundur Davíð Gunnlaugsson sade sig ha förståelse för.

Gunnar Bragi Sveinsson kallade henne en jävla bitch, Sigmundur Davíð Gunnlaugsson dömde ut henne som opålitlig och Bergþór Ólason sade att hon var den första kroppen inom Framstegspartiet som varit god nog åt hans pitt.

När hon i onsdags kväll trädde fram i en första större intervju var uppmärksamheten enorm. Hon beskrev de tre centerpartisterna som våldsmän. Lilja Alfreðsdóttir trodde att ett av skälen till deras uttalanden var besvikelse över att Centerpartiet - som grundades som en utbrytning ur Framstegspartiet - inte sitter i regeringen.

Sigmundur Davíð Gunnlaugsson - som var den som våren 2016 tog initiativ till att ge henne en plats i regeringen - hävdade i går att ingen sårat honom som Lilja Alfreðsdóttir. Han skrev på Facebook att han förstod hennes ilska och han kallade henne fortfarande för en vän:
"Jag har kallats för fler fula namn än jag kan hålla räkningen på. Jag kan dock inte minnas att jag tidigare har kallats våldsman. Inget som har sagts om mig inom politiken har sårat mig lika mycket."
Efter avslöjandena om centerpartisternas samtal på Klaustur har både han och Anna Kolbrún Árnadóttir - som var den fjärde centerpartisten på plats - bland annat lagt skulden på alltinget. De har hävdat att det där finns en kultur att tala om andra politiker på samma sätt som de gjorde på Klaustur. Anna Kolbrún Árnadóttir sade dessutom till Vísir att de anställda bidrog till denna kultur.

Jón Steindór Valdimarsson, alltingsledamot för Renässans, var en av många politiker som reagerade på hennes förklaring. Han kallade uttalandet "osmakligt" och skrev på Facebook att personalen bestod av "samvetsgranna, intelligenta och hjälpsamma människor" som inte förtjänade annat än respekt.

Alltingets kanslichef, Helgi Bernódusson, protesterade i ett uttalande mot Anna Kolbrún Árnadóttirs utspel. Och det lär vara första gången som en person i denna ställning reagerat mot en enskild politiker:
"Som alltingets kanslichef och representant för dess personal vill jag protestera mot dessa kommentarer och att alltingets anställda på ett eller annat sätt skulle dras in i den debatt som har uppstått i medierna efter några ledamöters samtal om sina kollegor och andra på en restaurang i närheten av alltinget."
Pr-konsulten Andrés Ingi Jónsson beskriver i Morgunblaðið intervjun med Lilja Alfreðsdóttir som ett dråpslag för Centerpartiet och Sigmundur Davíð Gunnlaugsson. Att hon är en politiker som inte brukar visa känslor eller öppna dörren till privatlivet förstärkte tyngden i hennes berättelser om hur kränkt hon blivit av uttalandena:
"Hon hade inte gett några intervjuer fram till detta och ännu grövre bitar av inspelningarna hade publicerats. Hon, som hade stått dem så nära och arbetat med dem inom politiken, riktade en dödsstöt mot dem genom att ta till så starka ord, vilket är helt i enlighet med hur hon upplevde saken."
Innan intervjun sändes tror Andrés Ingi Jónsson att han delvis hade lyckats rikta bort uppmärksamheten från själva kärnan genom olika förklaringar och uttalanden om detaljer. Han säger i Morgunblaðið att Sigmundur Davíð Gunnlaugsson aldrig följer det traditionella rådet att lägga sig platt och erkänna misstag. I stället går han till motangrepp:
"Om man är fast i att slå ifrån sig ansvar och att tala om på vilket sätt man själv är ett offer så visar det att vederbörande inte förstår varför vi är arga eller varför vi är upprörda. När du försöker slå ifrån dig en någon debatt är det viktigast att på ett bra och trovärdigt sätt visa att du förstår kritiken och tar intryck av den. Denna taktiken förlänger debatten snarare än att stoppa den."
Ólaf­ur Þ. Harðar­son, professor i statsvetenskap vid Háskóli Íslands, säger i Morgunblaðið att intervjun med Lilja Alfreðsdóttir är bland det starkaste han sett bland politiker. Han är övertygad om att hennes berättelse var ett tungt slag mot Sigmundur Davíð Gunnlaugsson och Centerpartiet. Däremot anser han att det är svårt att förutsäga några långvariga konsekvenser av intervjun:
"Vi har många exempel på politiker som har utsatts för hårda slag men överlevt dem. Det är dock uppenbart att detta var ett mycket hårt slag även om det är för tidigt att säga något om den långsiktiga effekten."
Här kan du läsa mer om skandalen på Klaustur.