onsdag 12 december 2018

Skandalpolitiker nobbar möte om ambassadörsjobb

Uppgifterna om kohandel med ambassadörsposter kommer inte att diskuteras i alltingets konstitutions- och tillsynsnämnd i dag. Sigmundur Davíð Gunnlaugsson och Gunnar Bragi Sveinsson har båda struntat i att besvara kallelsen till mötet. I stället siktar de och ytterligare två centerpartister på att dra den som avslöjade deras kränkningar på baren Klaustur inför rätta.

Bára Halldórsdóttir trädde i fredags fram som den som spelade in samtalen mellan sex politiker på Klaustur i Reykjavík den 20 november i år. I närmare fyra timmar lyssnade hon på hur Sigmundur Davíð Gunnlaugsson, Gunnar Bragi Sveinsson, Bergþór Ólason och Anna Kolbrún Árnadóttir från Centerpartiet samt Karl Gauti Hjaltason och Ólafur Ísleifsson från Folkets parti hånade och kränkte bland annat kvinnor och personer som har funktionsnedsättningar.

Under barrundan hävdade Gunnar Bragi Sveinsson att han hade säkrat ett framtida uppdrag som ambassadör åt sig själv. Han sade att det rörde sig om en gentjänst från Självständighetspartiets ledare Bjarni Benediktsson. Utnämningen skulle vara en belöning för att Gunnar Bragi Sveinsson tidigare utsåg Geir H. Haarde till ambassadör i USA.

Sigmundur Davíð Gunnlaugsson intygade att det var så det hade gått till. Men efter att inspelningarna publicerats dementerade båda att det hade skett någon kohandel. I stället hävdade Gunnar Bragi Sveinsson att han bara hade skämtat.

Men snart framkom det att Sigmundur Davíð Gunnlaugsson faktiskt hade träffat såväl Bjarni Benediktsson som utrikesminister Guðlaug­ur Þór Þórðar­son för att diskutera en ambassadörspost åt Gunnar Bragi Sveinsson. Han ska dock inte ha fått några löften om någon sådan utnämning.

I dag skulle uppgifterna ha behandlats i alltingets konstitutions- och tillsynsnämnd. Mötet skulle dessutom ha varit öppet för allmänheten.

Men något sådant möte blir det inte. Varken Sigmundur Davíð Gunnlaugsson eller Gunnar Bragi Sveinsson har trots flera påminnelser svarat på kallelsen. Dessutom befinner sig Guðlaug­ur Þór Þórðar­son utomlands. Den enda som har tackat ja till mötet är Bjarni Benediktsson. Eftersom de två nyckelpersonerna struntat i att svara ställs mötet in.

Samtidigt står det enligt Stundin klart att Gunnar Bragi Sveinsson och Sigmundur Davíð Gunnlaugsson tillsammans med Bergþór Ólason och Anna Kolbrún Árnadóttir har planer på att dra Bára Halldórsdóttir inför rätta. Hon har kallats till Héraðsdómur Reykjavíkur den 17 december.

Innan hon trädde fram vände sig centerpartisterna till advokaten Reimar Pétursson för att få Persónuvernd att undersöka vem som spelat in samtalen och om detta var brottsligt. Myndigheten har inlett en sådan granskning. Trots att det nu är känt att källan var Bára Halldórsdóttir tänker de fyra gå vidare.

I inlagan från Reimar Pétursson beskrivs inspelningarna enligt RÚV som tänkbart spioneri. Bára Halldórsdóttirs agerande kan inte bara ha varit brottsligt. Dessutom kan det enligt Reimar Pétursson ha gjort att de fyra alltingsledamöterna kan ha rätt till skadestånd eller annan ekonomisk kompensation till följd av att deras integritet eller heder kränkts.

I det brev som Bára Halldórsdóttir fått från Héraðsdómur Reykjavíkur står det också att hennes agerande kan komma att bli föremål för en rättsprocess. Frågan är dock om hon verkligen kan höras som vittne eftersom det nu står klart att det är hon själv som riskerar att dras inför rätta.

Om Bára Halldórsdóttir skulle fällas och tvingas betala skadestånd till de fyra centerpartisterna utlovar komikern Jón Gnarr på Twitter att ta initiativ till en insamling som täcker alla hennes kostnader. På Facebook har gruppen Takk Bára nu över 11 000 medlemmar. Syftet är att visa stöd för Bára Halldórsdóttir och samla in pengar till eventuella skadestånd.

Här kan du läsa mer om skandalen på Klaustur.