torsdag 27 december 2018

Skandalpolitiker överklagar - anklagar avslöjare för lögn

Bára Halldórsdóttir var ute efter att spionera när hon satte sig inom hörhåll från fyra centerpartister på baren Klaustur i Reykjavík. Därför vänder de sig nu till Landsréttur med en begäran om att få samla bevis för en rättsprocess. Under politikernas barrunda spelade Bára Halldórsdóttir in hur de bland annat hånade kvinnor och misshandelsoffer.

När centerpartisterna Anna Kolbrún Árnadóttir, Bergþór Ólason, Gunnar Bragi Sveinsson och Sigmundur Davíð Gunnlaugsson drack sig berusade på baren Klaustur den 20 november talade de fritt. De uttryckte sig kvinnofientligt, hånade offer för misshandel, skröt om kohandel med ambassadörsposter, härmade personer som har funktionsnedsättningar och våldtäktsanklagade andra politiker.

De tre männen berättade dessutom om sina sexfantasier om kultur- och utbildningsminister Lilja Alfreðsdóttir. De beskrev henne samtidigt som illojal och sade sig vilja sänka hennes politiska karriär eftersom hon inte följt med utbrytarna från Framstegspartiet över till Centerpartiet.

Gunnar Bragi Sveinsson och Bergþór Ólason - som fällde några av de grövsta kommentarerna - har tagit en paus från politiken. Sigmundur Davíð Gunnlaugsson och Anna Kolbrún Árnadóttir sitter kvar i alltinget och har inga planer på att lämna sina platser.

Några dagar efter att deras samtal avslöjats i medierna trädde visselblåsaren Bára Halldórsdóttir fram. Hon berättade att hon gått in på Klaustur för att ta en kopp kaffe i väntan på en repetition. När hon hörde hur de folkvalda uttryckte sig började hon spela in samtalen med sin mobiltelefon.

De fyra centerpartisterna förbereder nu en rättsprocess mot Bára Halldórsdóttir. De har beskrivit inspelningarna som ett intrång i den personliga integriteten. De har också sagt att de kan komma att begära skadestånd.

Som ett första steg i en sådan rättsprocess vände de sig till Héraðsdómur Reykjavíkur med en begäran om att bevis skulle samlas in trots att det inte fanns något beslut om en rättsprocess. De trodde att Bára Halldórsdóttir hade medhjälpare och hade handlat med uppsåt. Begäran fick nej. Domstolen ansåg att hemmasnickrade teorier inte var tillräckliga skäl för att gå med på begäran.

Nu vänder de sig genom advokaten Reimar Pétursson till Landsréttur. I överklagandet hävdar de enligt Stundin att Bára Halldórsdóttir inte talar sanning och att hennes uppgifter saknar trovärdighet. De tror dessutom alltjämt att hon hade något slags medhjälpare:
"Allt detta pekar på att när svarande kom till Klaustur så hade hon kommit dit med det förutbestämda målet att spionera och spela in kärandes samtal. Hon agerade lugnt. Hon stannade på platsen så länge som i fyra timmar. Hon hade dock sagt att hon var på väg till en repetition av en föreställning som skulle ha premiär två dagar senare utan att detta förhindrade att hon blev sittande länge med inspelningarna."
Centerpartisterna hävdar bland annat att hon förberett sig genom att ta med sig turistbroschyrer in på baren. De ska hon ha använt för att ge sken av att hon läste och för att kunna dölja mobiltelefonen som hon använde för inspelningarna.

Bára Halldórsdóttir säger till Eyjan att anklagelserna är grundlösa. Hon har tidigare sagt att hon plockade upp några broschyrer vid Klausturs entré för att ha något att bläddra i medan hon drack sitt kaffe:
"Nej, de försöker bara skapa något slags konspiration som möjligen kan rättfärdiga hårdheten och hur hårt de tänker driva denna sak eftersom det skulle se bättre ut för dem om så vore fallet. Men så är det naturligtvis inte."
Det var till en repetition med Rauða skáldahúsið som Bára Halldórsdóttir var på väg. Margrét Erla Maack, som själv deltagit i ett antal föreställningar, skriver på Facebook att centerpartisterna inte förstår konceptet. Därför förstår de inte heller att det inte var underligt att hon kunde hoppa över en repetition så nära en föreställning.

Eftersom det rör sig om en kabaré bidrar de medverkande med sina egna nummer. Därför behöver de inte heller övas i grupp. Då Bára Halldórsdóttir redan framträtt vid ett antal tillfällen var det inte nödvändigt för henne att delta.

Rauða skáldahúsið skriver på Facebook att det rörde sig om repetitioner för det sjunde framförandet av en föreställning. Den var främst tänkt för nybörjare. Bára Halldórsdóttir hade varit med från början och kunde därför hoppa över den utan att det påverkade förutsättningarna för framförandet.

Här kan du läsa mer om skandalen på Klaustur.