tisdag 11 december 2018

Skandalpolitikers vän försöker dra in fler i Klausturhärvan

Det var åtta politiker som var på plats på baren Klaustur när kvinnor kränktes och personer som har funktionsnedsättningar hånades. Bakom uppgifterna står Viljinn där det påstås att Gröna vänsterns Líf Magneudóttir och Renässans Gunnlaugur Bragi Björnsson deltog i samtalen. Men i själva verket var de där i tre minuter.

Efter att ha drivit mediekoncernen Pressan mot konkurs dröjde det inte länge innan Björn Ingi Hrafnsson inledde ett nytt medieäventyr. Den nya webbplatsen heter Viljinn. Där rapporterade han i söndags att det inte var sex politiker som ska ha varit på plats på Klaustur i Reykjavík den 20 november. De var i stället åtta.

Björn Ingi Hrafnsson är nära vän med Sigmundur Davíð Gunnlaugsson, en av de politiker i det sällskap som kränkte kvinnor, hånade personer som har funktionsnedsättningar och skröt om kohandel med ambassadörsposter. Precis som Sigmundur Davíð Gunnlaugsson representerade han tidigare Framstegspartiet men är numera medlem i Centerpartiet.

Viljinn rapporterade i söndags att två kommunpolitiker i Reykjavík ska ha suttit vid de sex politikernas bord en längre tid. De två var Gröna vänsterns Líf Magneudóttir och Renässans Gunnlaugur Bragi Björnsson.

Båda bemötte uppgifterna snabbt. Líf Magneudóttir skrev på Facebook att de kom till Klaustur vid 23.30. Sigmundur Davíð Gunnlaugsson kände igen henne eftersom de tidigare jobbat ihop. De tyckte dock snart att de sex alltingsledamöterna var för berusade för att det skulle gå att ha ett vettigt samtal med dem.

Gunnlaugur Bragi Björnsson ansåg på Facebook att artikeln var ett desperat försök från Sigmundur Davíð Gunnlaugssons vänner att dra in fler politiker i skandalen. Under den korta tid som han och Líf Magneudóttir pratade med de sex sade ingen av dem något opassande.

Stundin var ett av de medier som fick inspelningarna från Klaustur. Totalt var det tre timmar och fyrtioen minuter som spelats in. Av dessa hörs Líf Magneudóttir och Gunnlaugur Bragi Björnsson i tre minuter. Enligt Stundin sägs det inget av nyhetsvärde under denna tid.

Bára Halldórsdóttir, som var den som i smyg spelade in de sex alltingspolitikernas samtal under utekvällen, säger i Morgunblaðið att hon inte lade märke till Líf Magneudóttir eller Gunnlaugur Bragi Björnsson. De var heller inte delaktiga i de samtal som nu enligt opinionsmätningar visar att en klar majoritet av islänningarna vill att de sex ska avgå.

Här kan du läsa mer om skandalen på Klaustur.