fredag 28 december 2018

Tre turister döda i bilolycka - körde av bro över Núpsvötn

Foto: Heilbrigðisstofnun Suðurlands
Tre brittiska turister omkom och fyra skadades svårt i går morse i en bilolycka. De körde av bron över Núpsvötn och kraschade sju meter ned på älvstranden. Ringvägen var avstängd i flera timmar efter olyckan. Bron över Núpsvötn har tidigare klassats som en av de farligaste längs ringvägen. Körbanan blir lätt hal och räckena står inte emot större fordon.

Larmet kom klockan 9.42 i går morse. En Toyota Landcruiser hade kört av ringvägen på bron över Núpsvötn mitt emellan Skaftafell och Kirkjubæjarklaustur på den isländska sydkusten. Fordonet hade störtat nedför brokanten och hamnat på älvstranden. Fallhöjden var cirka sju meter. Det uppger Heilbrigðisstofnun Suðurlands i ett pressmeddelande.

Sju personer färdades i bilen. Samtliga var brittiska medborgare med indiskt ursprung. Det rörde sig om två familjer. Det var två bröder som reste med sina fruar och barn. De två vuxna kvinnorna och ett av barnen omkom i olyckan. Polisen bekräftade i går kväll uppgifterna om de omkomna på Facebook.

En polis och en sjuksköterska från Kirkjubæjarklaustur kom snabbt till olycksplatsen. De kunde konstatera att tre personer omkommit i kraschen. De övriga fyra i bilen var svårt skadade. De skadade fördes med helikopter till sjukhus i Reykjavík. En kranbil kallades till platsen för att lyfta upp bilen från älvstranden. De döda behövde klippas ut ur fordonet.

Sjuksköterskan Auðbjörg Brynja Bjarnadóttir säger till RÚV att det direkt var uppenbart att det rörde sig om en allvarlig olycka med svåra konsekvenser. Det första hon gjorde var att skaffa sig en uppfattning om läget och informera räddningstjänsten om behovet. Hon säger att de första intrycken från olycksplatsen var förskräckliga:
"Det stod ganska klart när vi kom dit att det rörde sig om en stor olycka och att det var en mycket allvarlig olycka. Det syntes på bilen och på människorna som hade kunnat ta sig ut."
Utöver helikoptern ryckte räddningstjänst från Vík í Mýrdal, Hvolsvöllur, Selfoss och Höfn ut för att arbeta på olycksplatsen. Eftersom avstånden är stora tog det tid innan det fanns tillräckligt med personal på plats.

Olycksorsaken är inte känd. Rannsóknarnefnd samgönguslysa kommer att besöka olycksplatsen i dag som ett första steg i en utredning av olyckan.

Den 420 meter långa bron över Núpsvötn på Skeiðarársandur har länge klassats som en av de mest trafikfarliga på ringvägen. Bron byggdes 1973. Den är enfilig med utskott. De största säkerhetsbristerna är beläggningen och broräckena.

Om bron över Núpsvötn hade byggts i dag hade den inte uppfyllt säkerhetskraven. Räckena är inte tillräckligt starka för att hålla kvar större fordon på vägbanan. I dag byggs nya broar på Island med räcken som är tillräckligt starka för att förhindra avkörningar.

Vägbanan består av ett trägolv som belagts med metall. Det rådde inte halka på platsen i går, men det var blött och då kan metallbeläggningen bli väldigt hal.

Gårdagens olycka är den andra svåra olyckan på bron i år. I somras kolliderade två fordon på den enfiliga bron.

Olyckan är dessutom en av de svåraste i Islands historia. Bilolyckor med tre dödsoffer har enligt RÚV nu inträffat vid nitton tillfällen. Tre gånger har bilolyckor krävt fyra människoliv.

De senaste åren har trafiken på ringvägen ökat kraftigt på grund av turismen. Gårdagens olycka blev en ny start för debatten om de säkerhetsrisker som inte minst de många enfiliga broarna utgör. Trafiksäkerhetsexperten Ólafur Guðmundsson säger till Vísir att bristerna på några av de mest trafikerade broarna är väl kända. Ett antal andra viktiga broar har även de räcken som inte står emot större fordon:
"Det behöver göras en stor kraftansträngning och arbeta målmedvetet med detta. Vi känner nu till vilka dessa platser är och vi känner till vilka broar det är som har dessa svagheter. Det finns inget annat att göra än att ta tag i att ordna detta. Det tar inte lång tid. Visst, det kostar en del pengar men ni ser konsekvenserna nu."
Guðmundur Valur Guðmundsson vid Vegagerðin säger till Vísir att det under 2000-talet skett fjorton olyckor på bron över Núpsvötn. Av dessa har två varit allvarliga. Han anser att den befintliga bron behöver ersättas - och inte bara för de ökade trafikvolymerna. Att det är den näst längsta bron i landet med utskott som förbryllar vissa turister gör saken extra angelägen:
"Denna olycka ökar trycket ytterligare på att arbeten i denna regionen påskyndas. Vegagerðin har fokuserat på att påskynda dem på grund av ökande trafik och brons längd. Man kan säga att den har varit en flaskhals i vägnätet."
Både den brittiska och den indiska ambassaden i Reykjavík har deltagit i att bland annat informera anhöriga till de omkomna. Släktingar och vänner till dem ska redan vara på väg till Island. De fyra skadade vårdas på akutavdelning på sjukhus i Reykjavík.

Polisen stängde av trafiken längs ringvägen i flera timmar på grund av olyckan. När bron kunde öppnas på nytt var det med begränsad framkomlighet eftersom arbetet med att reparera räcket fortfarande pågick. Det fanns ingen väg runt olycksplatsen utan trafiken stannade helt. Det uppger polisen i ett pressmeddelande.

Här kan du läsa mer om enfiliga broar längs ringvägen.