fredag 7 december 2018

Väljarna flyr Centerpartiet - och går till Framstegspartiet

Både Centerpartiet och Folkets parti mister samtliga platser i alltinget efter skandalkvällen på Klaustur. I en ny opinionsmätning från Maskína hamnar bägge under femprocentsspärren. Och Centerpartiets väljare går just till Folkets parti och Framstegspartiet medan Folkets partis väljare nu i stor utsträckning föredrar Piratpartiet.

Centerpartiets ledare Sigmundur Davíð Gunnlaugsson har de senaste tio dagarna befunnit sig i ännu en politisk storm. Den här gången gäller det hån av personer med funktionsnedsättning, sexistiska kommentarer och politisk kohandel under en barrunda på Klaustur i Reykjavík.

De sex politiker som drack öl på Klaustur samtidigt som en debatt pågick i alltinget tillhörde Centerpartiet och Folkets parti. De två ledamöterna från Folkets parti uteslöts redan i fredags för uttalanden om ordföranden Inga Sæland. Två centerpartister har tagit en tillfällig paus från politiken medan Sigmundur Davíð Gunnlaugsson och ytterligare en centerpartist inte tänker avgå.

Om Sigmundur Davíð Gunnlaugsson lyckas överleva även denna storm återstår att se. Men det är uppenbart att väljarnas förtroende för honom och för Centerpartiet minskat dramatiskt. I de opinionsmätningar som gjorts de senaste dagarna har väljarstödet rasat.

Nu klarar Centerpartiet inte längre femprocentsspärren till alltinget. I Maskínas senaste väljarbarometer får partiet bara 4,6 procent, en nedgång med 6,3 procentenheter jämfört med valresultatet hösten 2017.

Inte heller Folkets parti tar sig längre över spärren. Nu är stödet 4,4 procent, en minskning med 2,5 procentenheter.

En annan anmärkningsvärd förändring är att Socialdemokraterna går förbi Självständighetspartiet och nu är landets största parti. Socialdemokraterna får 19,7 procent, en uppgång med 7,6 procentenheter, mot 19,3 procent för Självständighetspartiet, en tillbakagång med 6 procentenheter.

Även i kampen om att vara Islands tredje största parti är det jämnt. Piratpartiet och Gröna vänstern får båda 14,9 procent. För Piratpartiets del innebär det en ökning med 5,7 procentenheter och för Gröna vänstern en minskning med 2 procentenheter.

En annan vinnare jämfört med valresultatet är Renässans. Partiet får 13,4 procent, ett uppsving med 6,7 procentenheter.

Framstegspartiet fortsätter däremot att kämpa i motvind. Partiet har nu stöd av 8,8 procent av väljarna, en tillbakagång med 1,9 procentenheter.

Centerpartiet har de minst lojala väljarna. Bara 48,8 procent av dem som lade sin röst på partiet i valet skulle rösta på samma sätt i dag. För Folkets parti är motsvarande siffra 59,3 procent, för Gröna vänstern 60,7 procent, för Framstegspartiet 81,8 procent, för Socialdemokraterna 83,5 procent, för Piratpartiet 84 procent, för Självständighetspartiet 84,7 procent och för Renässans 92,3 procent.

De väljare som nu flyr Centerpartiet går i lika stor utsträckning - 16,3 procent för bägge partierna - till Folkets parti och Framstegspartiet. Ytterligare 11,6 procent går till Självständighetspartiet. De som överger Folkets parti föredrar i första hand Piratpartiet och därefter Renässans och Framstegspartiet. Gröna vänsterns partibytare vänder sig främst till Socialdemokraterna och i andra hand till Piratpartiet.

Här kan du läsa mer om opinionsläget efter skandalen på Klaustur.