måndag 3 december 2018

Wow Air får delägare - Indigo Partners går in i krisbolaget

Indigo Partners köper in sig i Wow Air. Investeringen betyder att det akuta konkurshot som vilat över det isländska flygbolaget nu är undanröjt. Grundaren Skúli Mogensen kommer att fortsätta som majoritetsägare. Han lovar också att Wow Air även i framtiden ska vara ett isländskt bolag. Men det är troligt att en rad nedskärningar väntar.

En snabb affär med Icelandair var enda utvägen för Skúli Mogensen när en konkurs för Wow Air kom allt närmare. Men lågprisbolagets ekonomi visade sig vara sämre än väntat samtidigt som kostnaderna fortsatte öka. Under årets första nio månader gjorde Wow Air en förlust på drygt 4 miljarder isländska kronor. I torsdags drog sig Icelandair ur affären.

Uppgörelsen mellan bolagen blev verklighet trots att Icelandair inte varit något drömpartner för Skúli Mogensen. Han har gång på gång kritiserat Wow Airs huvudkonkurrent och haft ambitionen att skapa ett betydligt större bolag. Redan i år är Wow Air nästan ikapp Icelandair när det gäller antalet passagerare. Men för samtliga aktier i Wow Air skulle han ändå bara få 2 procent av aktierna i Icelandair.

Efter beskedet från Icelandair såg Wow Airs framtid mycket osäker ut. Men strax därpå kunde Skúli Mogensen presentera en ny delägare. Indigo Partners köper in sig i Wow Air. Affären är dock inte helt klar utan är beroende av en granskning av Wow Airs ekonomi.

Indigo Partners är delägare i lågprisflygbolag som Wizz Air, Tiger Airways, Jet Smart, Volaris Airlines och Frontier Airlines.

Några detaljer om affären har inte offentliggjorts. Skúli Mogensen kommer enligt ett pressmeddelande att behålla en majoritet av aktierna i Wow Air. Men bara för att hålla Wow Air i luften under en längre tid krävs rimligtvis åtminstone 10 miljarder isländska kronor.

Exakt vad det nya delägarskapet kommer att innebära är inte klart. Sannolikt är dock nedskärningar att vänta för att försöka få stopp på de skenande förlusterna. Wow Air har redan beslutat att banta flottan med fyra plan. Femton personer varslades i fredags om uppsägning till följd av beslutet att krympa verksamheten, rapporterar Fréttablaðið.

Det är troligt att Indigo Partners kommer att driva igenom stora förändringar. Skúli Mogensen säger till RÚV att Wow Air ska fortsätta vara ett isländskt bolag. I övrigt vill han inte säga något om innehållet i avtalet med Indigo Partners.

Typiskt för Indigo Partners är enligt Skift fokus på korta flygningar med så lite tid på marken som möjligt. Mönstret för de flygbolag där Indigo Partners gått in är en extrem kostnadsmedvetenhet där i princip inget utöver själva flygstolen ingår i biljettpriset. Affärsmodellen påminner mycket om Ryanair.

Wow Air har i dag inte alls samma profil. Skúli Mogensen har i stället försökt utmana Icelandair på trafiken mellan det europeiska fastlandet och Nordamerika. I veckan öppnas en linje mellan Keflavík och indiska New Delhi. Det är troligt att långdistanslinjerna läggs ned till förmån för destinationer med kortare flygtid, skriver Skift.

Även om Wow Air förblir isländskt är det alltså inte säkert att Keflavík fortsätter vara bolagets nav. Om kostnadsjakten blir Wow Airs huvudfokus är det inte heller troligt att bolaget kommer att använda sig av isländska besättningar. De höga lönekostnaderna gör att det går att hitta billigare personal i exempelvis Östeuropa.

Kommunikationsminister Sigurður Ingi Jóhannsson träffade Skúli Mogensen i fredags för att diskutera läget. Han säger till RÚV inte svara på frågor om bolaget kommer att flytta huvudkontoret utomlands eller anställa utländska besättningar. Han säger till RÚV att det viktigaste är att Wow Air tycks vara räddat och att bolaget fortsätter flyga till Island om affären blir av:
"Den kommer då åtminstone reda ut de problem som bolaget har stått inför."
Efter beskedet om att Icelandair inte skulle genomföra köpet av Wow Air valde Airport Associates att varsla 237 personer. Bolaget sköter mycket av Wow Airs service på marken på flygplatsen i Keflavík. Vd:n Sigþór Kristinn Skúlason säger till Vísir att nyheten om Indigo Partners gör att han hoppas kunna dra tillbaka varslet.

Här kan du läsa mer om krisen i Wow Air.